Nitra je mestom mladých, sú tu dve univerzity: Univerzita Konštantína Filozofa a Slovenská poľnohospodárska univerzita. Spolu na nich študuje okolo 25 tisíc študentov z celého Slovenska ale aj zahraničia.

Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre

Začiatky poľnohospodárskeho vysokého školstva na Slovensku sú úzko zviazané so Slovenskou vysokou školou technickou v Bratislave, na ktorej sa zriadil odbor lesníckeho a poľnohospodárskeho inžinierstva. V školskom roku 1941/42 začali prednášky z poľnohospodárstva.

V roku 1946 Slovenská národná rada ustanovila z odboru lesníckeho a poľnohospodárskeho inžinierstva Slovenskej vysokej školy technickej v Bratislave samostatnú školu - Vysokú školu poľnohospodárskeho a lesníckeho inžinierstva v Košiciach.Významným medzníkom v slovenskom poľnohospodárskom vysokom školstve bol rok 1952. V tomto roku v rámci reorganizácie vysokých škôl vláda ustanovila z dvoch fakúlt Vysokej školy poľnohospodárskeho a lesníckeho inžinierstva v Košiciach dve samostatné vysoké školy - Vysokú školu poľnohospodársku v Nitre a Vysokú školu lesnícku a drevársku vo Zvolene.

Vysoká škola poľnohospodárska v Nitre začala svoju činnosť dvoma študijnými odbormi - fytotechnický a zootechnický. V organizačnej štruktúre bola tvorená Agronomickou a Zootechnickou fakultou. Neskôr sa tieto dve fakulty zlúčili do Agronomickej fakulty a zároveň bola zriadená nová, Prevádzkovo-ekonomická fakulta. V roku 1969 vznikla Mechanizačná fakulta. Postupne vznikali ďalšie fakulty - Fakulta záhradníctva a krajinného inžinierstva (1995), v roku 2003 rozdelením Agronomickej fakulty vznikli dve samostatné fakulty, a to Fakulta agrobiológie a potravinových zdrojov a Fakulta biotechnológie a potravín.

Od vzniku VŠP získalo titul poľnohospodárskeho inžiniera viac ako 29 000 absolventov, ktorí našli široké uplatnenie v rámci rezortu pôdohospodárstva, aj mimo neho.

Zákonom Národnej rady Slovenskej republiky č. 324/1996 Zb. bola v roku 1996 Vysoká škola poľnohospodárska premenovaná na Slovenskú poľnohospodársku univerzitu. Za desaťročia svojej existencie získala Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre, ako jediná svojho druhu v Slovenskej republike, pevné miesto v systéme vysokého školstva.

Tr.A.Hlinku č.2
949 76, Nitra

Telefón: 037/641 5111

WWW: http://www.uniag.sk

  

Fakulta agrobiológie a potravinových zdrojov
Fakulta biotechnológie a potravinárstva
Fakulta ekonomiky a manažmentu
Fakulta európskych štúdií a regionálneho rozvoja
Fakulta záhradníctva a krajinného inžinierstva
Mechanizačná fakulta

  

 

Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre

Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre bola schválená Národnou radou Slovenskej republiky 23. októbra 1996. Slávnostná inaugurácia sa konala 13. februára 1997 za účasti predstaviteľov Ministerstva školstva SR, vlády SR, rektorov vysokých škôl, vysokých cirkevných predstaviteľov, kultúrnej verejnosti SR, kraja i mesta Nitry. Na Pedagogickom inštitúte v Nitre roku 1959 pracovalo 30 pedagógov a študovalo 316 študentov. V akademickom roku 2006/2007 na UKF v Nitre v dennej forme alebo externe študuje vyše 12 000 študentov. 

Trieda A. Hlinku č.1
949 74, Nitra

Telefón: 037 / 6408 111

Fax: 037 / 6408 020

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

WWW: http://www.ukf.sk

  

Fakulta prírodných vied
Fakulta sociálnych vied a zdravotníctva
Fakulta stredoeurópskych štúdií
Filozofická fakulta
Pedagogická fakulta