Blog o doprave s Andrejom Sitkeyom: Týždeň po alebo subjektívne hodnotenie prvého týždňa prevádzky Chrenovského mosta

Blog o doprave s Andrejom Sitkeyom

Máte otázky k téme doprava? Píšte na: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

(Odpovede na otázky uverejníme každý týždeň spolu s novým článkom.)

Plynulosť dopravy

Po monitorovaní dopravnej situácie na Chrenovskom mosta sa potvrdil názor, že most bude mať miestny význam, bude umožňovať rozptyl dopravy najmä v centre mesta a rýchlejšie prepojenie mestský častí Chrenová a Staré mesto. Za obdobie odkedy je most v prevádzke neboli na ňom zaznamenané žiadne dopravné kongescie, doprava je v podstate plynulá. Taktiež sa zatiaľ zásadným spôsobom nezhoršila dopravná situácia na križovatke Kmeťkova - Mostná. Podľa predpokladov sa zvýšila intenzita dopravy na križovatke Tr. A. Hlinku - Slančíkova, preto bude nevyhnuté zvýšenie počtu jazdných pruhov na predmetnej križovatke.

Organizácia cestnej premávky

Organizácie dopravy na moste je štandardná a je adekvátne vyznačená dopravným značením, na križovatkách sú dobré rozhľadové pomery, pre ich zlepšenie bola upravená cestná zeleň na Wilsonovom nábreží.. Prípadné pripomienky k organizácii dopravy vysvetľujem nasledovne. Organizácia dopravy bola stanovená na základe dopravného významu jednotlivých komunikácií, smerovania trás mestskej hromadnej dopravy a predpokladanej intenzity dopravy. Problematické smerové vedenie jednotlivých jazdných pruhov výraznou mierou ovplyvnila vzájomná poloha mosta a priľahlých komunikácii, kde most nie je umiestnený priamo v osi ulíc Slančíkovej a Kmeťkova. Určité nedostatky boli spôsobené aj skutočnosťou, že stavebné usporiadanie počítalo so zjednosmernením Kmeťkovej ulice, pričom po zmene organizácie dopravy nedošlo k stavebným úpravám.

Hlavným predpokladom bezpečného prejazdu križovatkami je rešpektovanie pravidiel cestnej premávky, disciplinovanosť vodičov a náležité venovanie sa situácii v cestnej premávke.

Most Chrenová Nitra panorama

Priechod pre chodcov na moste pred križovatkou s Wilsonovým nábrežím

Niektorí pripomienkujú umiestnenie priechodu pre chodcov na moste pred Wilsonovým nábrežím. Umiestnenie priechodu pre chodcov na strane Kmeťkovej ulice bolo stanovené z dôvodu minimalizovania dĺžky priechodu pre chodcov, tzn. v prípade posunutia priechodu bližšie k hranici križovatky by sa predĺžil. Okrem uvedeného v súčasnosti vodič ešte pred hranicou križovatky rieši prednosť chodcom a za priechodom pre chodcov sa venujem už len prednosti vozidlám. V opačnom prípade by musel oboch účastníkov riešiť súčasne.

Na záver upozorňujem, že situáciu v cestnej premávky bolo možné monitorovať len krátky čas. Potrebné je dlhodobé monitorovanie, na základe, ktorého sa môže v prípade potreby pristúpiť ku korekciám v organizácii dopravy resp. na dopravnom značení.

Ako to vidíte vy?

Zdroj: autor Andrej Sitkey