NITRA 23. júna (SITA) – Študenti Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre ubytovaní na internáte Mladosť majú zamedzený prístup na balkóny. Univerzita zakázala na ne vstup, pretože predstavujú potenciálne nebezpečenstvo. Podľa odborných posudkov majú narušenú statiku a sú prehnité. „Je tam ohrozenie života a zdravia študentov. Tento havarijný stav riešime zatiaľ svojpomocne, ale očakávame aj pomoc ministerstva školstva,“ informoval rektor univerzity Peter Bielik. Balkóny najprv uzavreli úplne, študenti však protestovali, že v horúčavách je v izbách neznesiteľne teplo. Otvoriť ich teda môžu, nesmú však na ne vstúpiť.

Posedieť si na balkóne bude pre zhruba 300 izieb nereálne zrejme ešte dlhý čas. Univerzita nechce balkóny úplne odstrániť, ale pôjde cestou ich kompletnej rekonštrukcie. V súčasnosti pripravuje architektonickú štúdiu a projektovú dokumentáciu. „Potom príde proces verejného obstarávania, ktorý môže byť aj dva- trikrát neúspešný a budeme možno čakať rok. No nedá sa s tým nič robiť, pretože je tu zákon, ktorý musíme rešpektovať,“ poznamenal Bielik.

Internát Mladosť SPU Nitra

Študentský domov Mladosť je v najhoršom stave spomedzi internátov Slovenskej poľnohospodárskej univerzity. Vo veľmi zlom stave je ešte aj internát Pribina v blízkosti mestského parku, ktorý je v prevádzke od roku 1954, ten však univerzita čoskoro zamení s firmou Inpek s.r.o. za novopostavenú budovu na Akademickej ulici. Okrem týchto budov má ešte univerzita ďalšie tri internáty - Antona Bernoláka, Nová Doba a Poľnohospodár. Ubytovaných v nich býva zhruba 60 percent žiadateľov.

Zdroj: (SITA, mp;mt), 201106230182, foto Nitralive.sk