Podtitulom 21. ročníka najväčšieho medzinárodného divadelného festivalu na Slovensku je vina / nevina



Následky totalitných režimov, politické podvody dneška, náboženská či rasová neznášanlivosť, neúcta k človeku a k prírode... To všetko prináša otázky o zodpovednosti, o morálnych hodnotách, o vine či nevine súčasného človeka a spoločnosti. Medzinárodný festival Divadelná Nitra, ktorý sa uskutoční od 21. do 26. septembra 2012, aj tento raz odhaľuje tajomstvá a nastoľuje spoločensko-politické témy Európy. Podtitulom 21. ročníka festivalu je vina / nevina.

Vo výnimočných európskych aj domácich inscenáciách sa bude tento leitmotív objavovať v rôznych podobách. Ako previnenie väčšiny voči menšine, štátu voči občanovi, ako autoritatívnosť moci voči bezbrannosti jednotlivca.

„Spolu s autormi inscenácií budeme uvažovať o nedávnej komunistickej minulosti a individuálnej i spoločenskej pamäti, o probléme rasovej nadradenosti či podriadenosti,“ vysvetľuje riaditeľka Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra Darina Kárová. „Budeme sa pýtať, či môže umenie a divadlo prispieť k zmenám myslenia a hodnôt, do akej miery sa môže angažovať jednotlivec, kto je vinníkom a kto obeťou spoločenských či politických dejov,“ dodáva.

Divadelná Nitra 2012 predstavuje aj svoj nový vizuál. Dominuje mu chladná striebristá ryba, ktorá akoby vyšla z konzervy minulého ročníka alebo do nej práve vchádza. „Je to predovšetkým biblický symbol nasýtenia chudobných a vôle vziať svoj osud do vlastných rúk, ale aj živý tvor ohrozený počínaním človeka,“ vysvetľuje Kárová.

Festivalový hlavný program prinesie jedinečné diela divadelných tvorcov z Česka, Chorvátska, Maďarska, Nemecka, Poľska, Rumunska, Ruska, Slovinska, Veľkej Británie aj Slovenska. Návštevníkom ponúkne približne dvadsiatku predstavení.

A bude na divákovi, čo v ňom z motívu vina / nevina prostredníctvom umeleckých výpovedí popredných európskych divadelníkov zarezonuje.

Môže to byť napríklad otázka, ako sa väčšinová spoločnosť previňuje voči menšine – o tom hovorí dokumentárna tanečná inscenácia v Nemecku pôsobiacej argentínskej choreografky Constanzy Macras Otvorení všetkému / Open for Everything. Alebo otázka, ako sa štát previňuje voči ľuďom, keďže im poskytuje len zdanlivé garancie a istoty, v maďarskej inscenácii režiséra Viktora Bodóa Anamnéza / Anamnésis. Hrozivé zlyhanie politiky a autoritárske praktiky v Bielorusku ukáže ruská inscenácia Dvaja v tvojom dome / Two in Your House režisérskeho dua Michaila Ugarova a Talgata Batalova. Do slovenskej časti programu vybral kurátor, režisér Marián Amsler, okrem iných aj inscenáciu Kukura v réžii Rastislava Balleka, ktorá je ostrou kritikou vzťahu slovenskej pospolitosti k umeniu a kultúre.

Constanza Macras Otvoreni vsetkemu Open for everything

Constanza Macras Otvoreni vsetkemu Open for everything

Festivalové predstavenia sa uskutočnia v Divadle Andreja Bagara v Nitre a v Starom divadle Karola Spišáka v Nitre.

Po úspešnej minuloročnej spolupráci budú festivalovým satelitným mestom Košice: 23. septembra sa v Štátnom divadle uskutoční predstavenie Constanzy Macras Otvorení všetkému / Open for Everything.

Na Medzinárodnom festivale Divadelná Nitra nebude chýbať bohatý pracovný aj sprievodný program, ktorý ponúkne približne 70 podujatí.

Organizátori pokračujú aj tento rok v medzinárodnom projekte Paralelné životy – 20. storočie očami tajnej polície, na festivale sa stretnú tvorivé tímy zo šiestich krajín a budú prezentovať námety a príbehy, ktoré vzniknú z prieskumnej činnosti v tajných archívoch ich krajín. Z nich vzídu inscenácie, ktorých premiéry uvedie Divadelná Nitra na jeseň 2013. Už tradične sa každý festivalový deň budú konať diskusie s tvorcami inscenácií v rámci podujatia Raňajky s...

Po 17. raz sa na úvod festivalu rozdajú prestížne ocenenia slovenskej divadelnej sezóny Dosky 2012.

Festival sa opäť presunie aj do nitrianskych ulíc. Hlavným dejiskom sprievodného programu bude Svätoplukovo námestie pred Divadlom Andreja Bagara v Nitre, ktoré dostane tento rok novú tvár a ponúkne najmä pouličné predstavenia Slovenských a českých pouličných divadiel pre detského i dospelého diváka, ale aj výtvarné akcie a inštalácie študentov Katedry intermédií a digitálnych médií Akadémie umení v Banskej Bystrici. Rodiny s deťmi sa zabavia tvorivými dielňami a aktivitami v rámci programu festivalového Ihriska na námestí a po prvý raz sa v Nitre uskutoční NitraFest dizajn market, ktorý prinesie na trh predmety súčasného umenia a dizajnu. Obľúbená Biela noc ponúkne už po ôsmy raz nočnú prehliadku výstav v nitrianskej galérii, múzeu a synagóge. Sprievodný program uvedie opäť divadelné inscenácie nitrianskych mládežníckych a študentských divadiel v rámci sekcie Mladé divadlo v Nitre. V rámci film.eu sa aj tento rok predstaví niekoľko zaujímavých európskych filmov a počas festivalu nebudú chýbať ani hudobné a rozhlasové podvečery.

Zdroj: Divadelná Nitra