12. až 21. októbra 2012 vo vstupnej hale Galérie Mlyny v Nitre

Galéria Mlyny Nitra v spolupráci s Nitrianskym klubom historických vozidiel organizujú už po 4. krát výstavu historických vozidiel. Od 12. októbra do 21. októbra 2012 bude možné vo vstupnej hale obdivovať 12 hviezd veteránskeho neba.

Najstarším exponátom pripomínajúcim slávu zašlých čias bude 109 – ročný drevený Renault, typ NC z roku 1903. Tento exponát patrí medzi jeden z piatich, ktoré sa na svete zachovali. Súčasný majiteľ tohto krásavca si ho priviezol z juhu Francúzska a vlastnoručná rekonštrukcia mu trvala 2 roky. Tomuto jedinečnému exempláru budú kontrovať i mladšie stroje, ktoré však svojou krásou nezaostávajú.

popis


Zaujímavosťou bude FORD MODEL T z roku 1918, na ktorom jazdili legendárni Laurel a Hardy. Ide o prvé vozidlo s riadením na ľavej strane.

O pár rokov mladší, ale stále honosný, je Citroёn Torpedo vyrobený v roku 1924.

Z iného súdku je replika Porsche 550 Spyder, rok výroby 1953. Z tohto typu automobilu bolo vyrobených len 92 kusov prevažne na závodné okruhy. Strieborný šíp, ktorý sa vám predstaví vo svojej celej kráse, sa nezačervená ani pri súčasných modeloch, o to viac, že tento rok si spolu so svojim majiteľom zajazdil preteky 24 hodín Le Mans Classic.

popis


Plne funkčnou sanitkou, ktorú je skutočne možné v prípade potreby aj použiť, bude ŠKODA TUDOR 1101 - SANITKA z roku 1948. Ide o jedinú kompletne vybavenú a úplne zrenovovanú sanitku tohto druhu na Slovensku aj v Čechách a s najväčšou pravdepodobnosťou teda aj vo svete. Svojou jedinečnosťou a kvalitou renovácie žne na zrazoch veteránov jeden úspech za druhým.

popis


Súčasťou výstavy historických vozidiel bude aj výstava fotografií veteránov očami Mariána Bazalu.



Zdroj: Galéria Mlyny Nitra