Dovolím si vyjadriť svoj subjektívny názor na voľby, na to čo nám vlastne povedali a čo môžeme očakávať v budúcoročných komunálnych voľbách v Nitre.

V prvých minútach po vyhlásení výsledkov som ich bral ako premárnenú šancu Nitry na zmenu na poste predsedu NSK, rovnako som krútil hlavou nad tým, že Nitra opäť volila tých istých kandidátov. Hlavne keď som sa dozvedel, že v iných krajoch na Slovensku volili zmenu a dali silný SMER do smútku. Naša Nitra tradične nesklamala.

Neskôr som si však uvedomil, že SMER stráca aj v Nitre. Pri pohľade na 13 zvolených poslancov vo volebnom obvode Nitra, vidíme okrem primátora Dvonča, viceprimátora Vanča, poslancov Hechta a pani Antošovú, aj nitriansku "opozíciu" v osobách Oremus, Greššo ml., Šmehilová, Dovičovič, Hatala, Štefek a Balko. Táto zostava nám naznačuje, že budúcoročné komunálne voľby v Nitre budú zaujímavé, dávajú nádej na zmenu v Mestskom zastupiteľstve v Nitre. Dôležité bude, či sa nájde kandidát na primátora, ktorý bude mať reálnu šancu postaviť sa primátorovi Dvončovi.

Najviac hlasov získal Peter Oremus, za ním nasleduje Ján Greššo, Jozef Dvonč, Ján Vančo, Anna Šmehilová a zvyšok.

Zvolení kandidáti:

Eva Antošová: MOST - HÍD, SNS, SMER-SD, Daniel Balko: KDH, NOVA, OKS, OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO), SaS, ŠANCA, Miloš Dovičovič KDH, NOVA, OKS, OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO), SaS, ŠANCA, Jozef Dvonč: MOST - HÍD, SNS, SMER-SD, Ján Greššo: KDH, NOVA, OKS, OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO), SaS, ŠANCA, Miloslav Hatala: KDH, NOVA, OKS, OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO), SaS, ŠANCA, Daniel Hecht: MOST - HÍD, SNS, SMER-SD, Ľubomír Moravčík: NEKA, Peter Oremus: NEKA, Anna Šmehilová: KDH, NOVA, OKS, OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO), SaS, ŠANCA, Štefan Štefek: NEKA, Milan Uhrík: ĽS Naše Slovensko, Ján Vančo: KDH, NOVA, OKS, OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO), SaS, ŠANCA.

Kde je príčina úspechu staronového predsedu NSK Belicu?

Milan Belica ako kandidát spektra SMER-SD, SNS, MOST - HÍD má stálu volebnú základňu, ktorá ako vieme pozostáva zo starších ročníkov (tu je diskutabilné, či by vôbec mala najstaršia populácia mať právo voliť), rodinných príslušníkov a stranníkov a podnikateľskej sféry, ktorá je napojená na stranu. Táto základňa si odvolila podľa predpokladu.

Potom tu bola skupina občanov, ktorá jednoducho nevedela koho voliť - Belicu voliť nechceli, rovnako však pre nich nebol ten správny kandidát ani Oremus, ani Greššo. Veľa ľudí preto volilo Milana Uhríka z ĽS Naše Slovensko. Hlasy sa tak rozdelili medzi troch konkurentov Belicu. Myslím si, že keby páni Greššo a Oremus dali svoje egá bokom a postavili spoločného mladého kandidáta, mohli voľby dopadnúť úplne inak. Chápem, že každý chcel vyhrať, výsledkom je neúspech oboch kandidátov. Rovnako tak treba zobrať do úvahy fakt, že juh Slovenska si volil svojho kandidáta pána Farkasa - veľmi zbytočné hlasy, ktoré nemali šancu konkurovať Belicovi. Proti Belicovi tak stáli 4 kandidáti, ktorí si rozdelili hlasy. Kto volil zvyšných kandidátov by možno mal ďaľšie voľby zostať doma, tam nebola žiadna šanca.

Výhra Belicu tak nebola vďaka jeho zásluhám, ktoré ako vieme sú len minimálne a akosi neviditeľné. Na TA3 hovoril napríklad o nízkej nezamestnanosti s ktorou NSK a on ako predseda nič nemá. Rovnako finančná situácia kraja síce vyzerá pekne (NSK je prvý v hodnotení hospodárenia), reálne to však predstavuje minimálne investície do budovania kraja a dlh na úrovni 23-miliónov eur. To už tak dobre nevyzerá.

Čo hovoria čísla o voľbe predsedu?

Celkovo za kraj volilo Milana Belicu 52 184 ľudí, Grešša 26 382, Oremusa 22 827, Uhríka 23 502 a Farkasa 21 084. Jasná dominancia Belicu. Keď sa pozrieme na Okres Nitra, Belica má výrazne nižší náskok - 14 544 hlasov, Greššo 10 470, Oremus 9589, Uhrík 7417, Farkas len 1001. V meste Nitra dostal Belica 7459 hlasov, Greššo 6488, Oremus 5911, Uhrík 4019 a Farkas len 221 hlasov.

V okrese a mesto Nitra teda očividne Belica takú podporu nemá. Spojenie kandidátov by znamenalo jasnú prehru Belicu.

Záver

Zastupiteľstvo NSK bude rozhodne zaujímavé a som veľmi zvedavý ako sa prejaví "opozícia". Nitra potrebuje urýchlenú pomoc - kraj spravuje momentálne veľmi problémové križovatky na Kyneku a pri Metre a ich stav bol doteraz prehliadaný.



Zdroj: Nitralive.sk