Víkend od 18. do 20. júla sa pod Nitrianskym hradom opäť ponesie v duchu stredoveku. Stredoveká taverna v Nitre sa v spolupráci s Mestom Nitra a Nitrianskou organizáciou cestovného ruchu pripravili pre obyvateľov a návštevníkov Nitry atraktívny historický víkend. V priestore pod Nitrianskym hradom vyrastie vojenský tábor s dobovou krčmou, kuchyňou a vojenským cvičiskom. Historický tábor bude v piatok otvorený od 16.00 do 22.00, v sobotu od 10.00 do 22.00 a v nedeľu od 10.00 do 14.00. Novinkou oproti podobným podujatiam budú workshopy a cvičenia zamerané na získanie niektorých stredovekých zručností či vedomostí. Na svoje si prídu nielen milovníci zbraní, ale aj bežnejších foriem stredovekého života od varenia až po zábavu. Pod dohľadom vojenskej družiny nitrianskeho comesa sa záujemcovia dozvedia niečo o stredovekých zbraniach a prejdú krátkym výcvikom v narábaní s mečom, štítom a lukom. Pod dohľadom dvorných dám a služobníkov sa zase uskutoční workshop o stravovaní a príprave jednoduchých jedál. Ďalší workshop bude venovaný výrobe žonglérskeho náčinia a bude spojený s nácvikom žonglovania. No a piatkový i sobotný podvečer bude venovaný životu v stredovekej krčme vrátane rôznych súťaží o pivné ceny, ktoré venoval Svet českého piva.

Historický festival sa pod hradom konal aj začiatkom júla - v rámci festivalu Pribinova Nitrawa sme mali možnosť vidieť dobové tábory, remeselnícke dieľne, zbierky zbraní a mnoho ďalšieho. Nechýbalo ani historické trhovisko s dobovou krčmou v hradnej priekope.

Počet účastníkov na jednotlivé workshopy a cvičenia bude limitovaný a preto odporúčame zakúpiť si jednotlivé „kurzy stredovekých zručností“ včas. Cena jednotlivých workshopov bude rovnaká, a síce 1 euro a budú sa dať zakúpiť v Nisyse. Jednotlivé workshopy a cvičenia budú v nasledujúcich časoch: Výcvik bojovníka bude v piatok a sobotu vždy od 16.30 do 18.30, kuchársky workshop bude v piatok od 17.00 do 18.30 a v sobotu od 14.00 do 15.30, žonglérsky workshop bude v sobotu od 15.00 do 17.00 a stredovekým krčmovým štamgastom bude vyhradený piatok i sobota v čase od 19.00 do 20.30.

Uvedené workshopy sa budú konať len v prípade priaznivého počasia. Bližšie informácie aj v Stredovekej Taverne v Nitre, v Mlynskej ulici proti OD Tesco.

Stredoveký víkend pod Nitrianskym hradom


Zdroj: Stredoveká taverna