Mladí nitrianski filantropi a Nitrianska komunitná nadácia v spolupráci s 30 neziskovými organizáciami z Nitrianskeho samosprávneho kraja Vás srdečne pozývajú na jedinečné podujatie Živá mapa – dobrovoľníci na ulici. Podujatie sa uskutoční 16. septembra 2014 od 15:00 na Svätoplukovom námestí v Nitre za pomoci 140 dobrovoľníkov. Jeho cieľom je spoločne odprezentovať neziskové organizácie, dobrovoľníctvo a filantropiu.

PROGRAM:

15:00 hod. Bubenícka show Tambores
15:25 hod. Šurianski jazdci
16:05 hod. Hip hop Nitra
16:50 hod. Samuel Ksinan
17:35 hod. Decent
18:35 hod. Oficiálne spustenie mapy
19:00 hod. koncert U.K.N.D


Fotogaléria



DOBROmapa

Hlavným bodom podujatia bude originálny štart 1. dobrovoľníckej online mapy mladých ľudí nitrianskeho kraja, ktorá je momentálne jediná svojho druhu. „V mape je zachytená činnosť viac ako 50 dobrovoľníckych organizácií a neformálnych skupín z nášho kraja, ktoré svojou činnosťou pomáhajú iným. Mapa bude slúžiť ako „živá databáza“ a umožní širokej verejnosti a záujemcom o dobrovoľníctvo ľahké zorientovanie sa v organizáciách, ich činnosti a základných informáciách.“ povedala Zuzana Čapčíková, členka Mladých nitrianskych filantropov.

Originálny program pre malých aj veľkých

Na Svätoplukovom námestí budú pripravené stanoviská reprezentujúce jednotlivé oblasti mapy: kultúra, vzdelávanie, sociálna oblasť, deti a mládež, komunita, enviro, šport. Neziskové organizácie pripravia originálne workshopy, hry a súťaže pre širokú verejnosť. „Návštevníci sa môžu tešiť na ekoaktivity, maľby, tvorbu rôznych originálnych handmade výrobkov, muzikoterapiu, ukážky živých zvierat, fyzikálne pokusy, športové a pohybové súťaže. Kultúrny program spestrí bajková exhibícia Šurianských jazdcov, vystúpenie Hip-hop Nitra, hra a spev Samuela Kšiňana a kapely Decent či Bubenícka show Tambores,“ dodáva Barbora Mlejová, členka OZ Zelená Zebra. Podujatie vyvrcholí koncertom nitrianskej kapely U.K.N.D.

Partneri podujatia

Ďakujeme partnerom, bez ktorých by sme podujatie nemohli uskutočniť:
Mesto Nitra, Nadácia Orange, Centrum pre filantropiu, Slovenské elektrárne ENEL, Agrokomplex – Výstavníctvo Nitra, Úrad Nitrianskeho samosprávneho kraja, ARRIVA Nitra, OC Centro Nitra, Divadlo Andreja Bagara v Nitre, Garmond Nitra, Papilio, Evina, Delfklub Nitra a všetkým neziskovým organizáciám, ktoré nám pomáhajú s prípravou podujatia. Projekt bol podporený Islandom, Lichtenštajnskom a Nórskom prostredníctvom Programu Aktívne občianstvo a inklúzia, ktorý realizuje Nadácia Ekopolis v spolupráci s Nadáciou pre deti Slovenska a SOCIA - nadácia na podporu sociálnych zmien.

ZOZNAM ORGANIZÁCIÍ PODUJATIA

ŽIVÁ MAPA – DOBROVOĽNÍCI NA ULICI
________
KULTÚRA

Zelená Zebra je nezisková organizácia pôsobiaca v Nitre, ktorej hlavným cieľom je prezentovať neprofesionálne umenie mladých ľudí od 15 do 26 rokov. Umožňuje začínajúcim umelcom predstaviť sa verejnosti a sprostredkuje im tak prvý kontakt s publikom. Na podujatí ponúknu kúzelné omaľovánky.
www.fb.com/zelenazebra.nr

Fotogaléria Trafacka je zrekonštruovaná budova bývalej transformátorovej stanice a nový priestor pre fotografiu, ktorú založil nitriansky fotograf František Kolář. Ambíciou je poskytnúť výstavný priestor významným protagonistom fotografického umenia a otvoriť dvere súčasným talentom. Výstavy, kurzy, workshopy, semináre sú hlavným smerovaním fotogalérie. Na podujatie pripraví unikátnu fotostenu.
http://www.trafacka.sk/

OZ Umelecká spoločnosť Tambores je skupina interpretujúca rytmy slnečnej Brazílie. Bubenícka show s obrovskou dávkou energie, rytmu a radosti sa predstaví v hlavnom programe a "vybubnuje" oficiálne spustenie mapy.
http://tambores.sk/

BODG/2014 je neformálne združenie výtvarníčok, ktoré sa zaoberajú umeleckou tvorbou a prácou s deťmi a mládežou tak, aby v nich rozvíjali talent a lásku k umeniu. Na podujatí budú spoločne s návštevníkmi maľovať na veľké plátno.
http://www.facebook.com/groups/bodg2104/?fref=ts
___________
VZDELÁVANIE

PLF, oz (PiLambdaPhi) je občianske združenie zamerané na popularizáciu prírodných vied (fyz., mat., chem. bio.). Zväčša študenti robia medzi sebou prednášky, kto sa čím zaoberá a čím sa "špecializuje". Minulý rok robili workshop pre verejnosť, kde ukazovali rôzne experimenty a robili exkurziu do IQ parku.

Univerzitné Vivárium SPU Nitra si za ciele kladie zabezpečenie ochrany a rehabilitácie chránených druhov plazov, zabezpečenie ich dočasného umiestnenia, zapojenie sa do vzdelávania a osvety. Na podujatí predvedú ukážky živých zvierat.
http://www.vivarium.estranky.sk/

Občianske združenie LABUŤ vzniklo z iniciatívy skupiny občanov z Malého Zálužia. Venuje sa zachovávaniu tradícií a duchovného dedičstva obce, ale tiež je jeho záujmom podieľať sa na riešení aktuálnych problémov, ktoré trápia malé obce vo všeobecnosti. Na podujatí predstavia ukážky vyšívania.
http://www.facebook.com/pages/Občianske-združenie-LABUŤ/335509063232850?fref=ts

OZ Vrbina vzniklo z iniciatívy mládeže. Jej činnosť je zameraná na zachovávanie tradícií, divadelnícku činnosť, organizovanie súťaží v obci. Na podujatí pripravia WORKSHOP výroby bábik z krojov.
http://www.facebook.com/pages/OZ-Vrbina/1409816502579381
_______________
SOCIÁLNA OBLASŤ

Združenie Storm sa venuje primárnej a sekundárnej prevencii rizikového správania (drogy, rizikový sex, záškoláctvo, šikana, drobná kriminalita...) všetkých vekových skupín. Na podujatie si pripravili KVÍZY zamerané na prevenciu rizikového správania.
http://www.zdruzeniestorm.sk/

Starokatolícka cirkev na Slovensku kladie dôraz na život v jednotlivých farnostiach, ktoré sa majú prejavovať ako živé spoločenstvá, komunity. Zvlášť sa kladie dôraz na rodinu, ktorá považujú za základnou bunkou farnosti a cirkvi. Na podujatí odprezentujú svoje charitatívne činnosti.
http://www.slovenski-katolici.sk/index.php?lang=sk

Spoločnosť priateľov detí z detských domovov Úsmev ako dar v Nitre sa snaží postupne napĺňať svoje hlavné motto: "aby každé dieťa malo rodinu". Činnosť s rodinami a deťmi je založená na rozvoji rodičovských zručností, poznaní potrieb a pocitov detí a ich bezpodmienečnom prijatí, rozvíjaní a spoznávaní, ako aj na úcte k biologickej rodine detí. Pozývajú na WORKSHOP maľovania srdiečok z tvrdého cesta.
http://www.usmev.sk/

Krajské stredisko ÚNSS Nitra poskytuje nevidiacim a slabozrakým ľuďom odborné služby kompenzujúce dôsledky ich zrakového postihnutia vrátane poskytovania sociálneho poradenstva, vykonávania sociálnej prevencie a sociálnej rehabilitácie. Na podujatí odprezentujú svoju činnosť.
http://www.nitra.unss.sk/u

KREATÍV PLUS je zariadenie sociálnych služieb Klasov. Realizuje športové, kultúrne, spoločenské akcie, organizuje relaxačno-rehabilitačné aktivity a pobyty a mnoho ďalšieho. Na podujatí odprezentuje ručné práce klientov.
http://www.kreativklasov.sk/stranky/obcianske-zdruzenie.php

Centrum Slniečko poskytuje služby týraným, zneužívaným a zanedbávaným deťom, obetiam domáceho násilia, obetiam šikanovania, sexuálnych útokov a znásilnenia a napomáhanie k účinnému a komplexnému riešeniu tejto problematiky. Pozývajú na WORKSHOP s prvkami muzikoterapie.
http://www.centrumslniecko.sk/sk/
_____________
DETI A MLÁDEŽ

Informačné centrum mladých Levice sa zameriava sa na informovanie mladých ľudí o rôznych témach ako vzdelávanie, škola, vzťahy, rodina a pod. Zároveň poskytuje aj odborné poradenstvo a propaguje rôzne aktivity v ich okrese.
http://icm.sk/index.php/lv/

AIESEC Nitra je najväčšia medzinárodná študentmi riadená organizácia na svete. Rozvíja líderský potenciál u mladých ľudí a vedie ich k zodpovednému podnikaniu prostredníctvom zahraničných stáží v spolupráci s partnerskými spoločnosťami a organizáciami. Na podujatí porozprávajú o krajinách, v ktorých boli ich stážisti.
http://nr.aiesec.sk/

Rytiersky rád sv. Gorazda zabezpečuje voľnočasové aktivity pre deti i mládež, poskytuje prednášky, školenia ako i semináre, kladie dôraz na morálne hodnoty, potrebu rodiny, rešpektovanie ľudských práv. Na podujatie si pripravili súťaže a hry. http://rytiersky-rad-sv-gorazda.infoblog.sk/
________
KOMUNITA

OZ Centrum pre rodinu Nitra podporuje harmonickú rodinu, postavenej na celoživotnom manželskom zväzku muža a ženy. Ich činnosť: voľnočasové aktivity pre celé rodiny, či ich členov, pobyty, charitatívne podujatia a zbierky, podujatia k sviatkom, stretávanie sa mamičiek na materskej dovolenke, duchovné obnovy, vzdelávanie. Na podujatí pripravia rôzne pohybové aktivity a súťaže.
http://www.centrumprerodinu.sk/cpr/

Bunka pre súčasnú kultúru (OZ tab_lab) je mobilná platforma primárne určená na prezentáciu súčasného umenia a kultúry vo verejnom priestore. Dáva možnosti pre uplatnenie formátov ako sú výstavy, performance, divadlo, filmové a videoartové projekcie, autorské prezentácie, viacúrovňové diskusie, čítačky, happeningy, eventy, ktoré sú prostriedkom komunikácie vo verejnom priestore o verejnom záujme. Pripravia WORKSHOP s možnosťami ako pracovať s verejným priestorom.
http://www.projektbunka.sk/

Hidepark Nitra je projekt, ktorý funguje od roku 2010 a zastrešuje ho občianske združenie Triptych. Ide o živý park, ktorý sa cez leto premieňa na kultúrne centrum a miesto pre netradičné nápady, ktoré v meste Nitra nemali doteraz svoj priestor. V rámci podujatia pripravujú výstavu fotografií dokumentujúcu budovanie Hideparku.
http://www.hidepark.sk/
______
ENVIRO

ŠAĽA - TVOJE MESTO, o.z. tvoria Šaľania, ktorí sa aktívne zaujímajú o svoje okolie. Pri prechádzkach mestom si stále viac uvedomovali, že je v meste veľa vecí, ktoré už čas ničí a treba ich obnoviť. Začali zháňať materiál a ľudí, ktorí podobne zmýšľajú a založili občiansku skupinu. Na podujatí ponúknu hravé učenie o recyklácii.
http://www.salatvojemesto.eu/index.php/sk/


OZ Campanula chce chrániť, tvoriť a rozvíjať prírodu, krajinu a životné prostredie, neformálne vzdelávať a rozvíjať voľnočasové aktivity detí a mládeže, podporovať a rozvíjať environmentálnu výchovu a organizovať kultúrne a spoločenské podujatia. Na podujatí budú sadiť liečivé bylinky, vyrábať bylinkové oleje a liečivé zmesi.
http://www.campanula.estranky.sk/

OZ Poznaj a chráň založili vo februári 2011 študenti environmentalistiky, ktorí sa rozhodli zúročiť svoje vedomosti a schopnosti v praxi. Podieľajú sa na ochrane a skvalitnení prírodného a životného prostredia, podporovať, environmentálne vzdelávanie a osvetu, prispieť k informovanosti odbornej aj laickej verejnosti. Na podujatí budú vyrábať predmety z odpadového materiálu.
http://ozpoznajachran.sk/

kRaj, o.z. je kultúrna, umelecká a environmentálna organizácia, ktorá pôsobí najmä v banskobystrickom a nitrianskom kraji. Ideou je zvyšovanie environmentálneho povedomia občanov a zvyšovanie ich participácie na veciach verejných, rozvoj ekoturistiky a vidieckej turistiky, aplikovanie princípov trvalo udržateľného rozvoja a obnovovanie tradičných remesiel, historických a technických pamiatok. Na podujatí pripravia tvorivé dielne pre deti, pozorovací úľ so včelami, výrobu sviečok z voskových medzistienok a výrobu pohľadníc.
http://www.kraj.sk/
______
ŠPORT

OZ Šurianski Jazdci vytvárajú podmienky pre zaujímavejšie a hlavne plnohodnotnejšie využívanie voľného času mladých ľudí so zameraním na freestyle športy, moderný životný štýl a kultúru, patria sem hlavne freestyle cyklistika, bmx, skateboarding, korčuľovanie, graffity, moderná hudba... Okrem toho je ich snahou zlepšenie trávenia voľného času celej komunity, vytváranie oddychových zón a skvalitňovanie životného prostredia. Na podujatí predvedú bike show.
http://www.surianskijazdci.sk/

YMCA MZ NITRA je miestne, kresťansky orientované združenie, dobrovoľné, nepolitické a nekonfesionálne, ktorého úlohami sú služba a pomoc mladým ľudom pre rozvoj telesnej, duševnej a duchovnej zložky ich osobnosti. Skupina pracovníkov a dobrovoľníkov sa zaoberá prácou s deťmi a mládežou. Na podujatí ponúknu športové aktivity.
http://www.ymca-nitra.sk/sk/

HIP-HOP-NITRA.sk tím je zostava vybraných ľudí, ktorí chcú ľudom ukázať, že na slovenskej scéne nie je len zopár raperov, ale existuje tu veľká skupina začínajúcich mladých talentov. Ich pravidlo je: Rap nepočúvame preto, aby sme uznávali človeka, že niečo spravil, ale preto aby nám text a hudba niečo dala a naučila nás. Predvedú tanečné a rapové vystúpenie, beatbox show.
http://www.hip-hop-nitra.sk/

KORFBALOVÝ KLUB Korfbal je loptová kolektívna hra, v ktorej spolu nastupujú ženy aj muži v jednom družstve. Ide o výnimočný kolektívny šport, ktorý snáď ako jediný na svete hrajú zmiešané tímy. Hlavnými charakteristikami hry sú všestrannosť, tímová hra, obmedzený fyzický kontakt hráčov a rovnosť mužov a žien v hre.
http://nitra.korfball.sk/
______
ORGANIZÁTOR – HLAVNÝ STAN – REGISTRÁCIA

NITRIANSKA KOMUNITNÁ NADÁCIA je mimovládna nezisková organizácia, ktorá zlepšuje kvalitu života ľudí v Nitrianskom kraji už viac ako 12 rokov. Tvorí „most“ medzi tými, ktorí potrebujú finančnú podporu na realizáciu neziskových aktivít a tými, ktorí chcú takéto aktivity podporiť. Svojou činnosťou motivuje ľudí k dobrovoľníckej práci a pomáha pri rozvoji filantropie. 11 rokov manažuje tím dobrovoľníkov – Mladí nitrianski filantropi. Viac informácií nájdete na www.nkn.sk

MLADÍ NITRIANSKI FILANTROPI
Skupina dobrovoľníkov pôsobiaca pri Nitrianskej komunitnej nadácii od roku 2003. Za obdobie 11 rokov sa v programe vystriedalo viac ako 70 dobrovoľníkov, ktorých cieľom bolo pomáhať iným prostredníctvom vlastného grantového programu. Mladí nitrianski filantropi podporili doteraz 80 verejnoprospešných aktivít v nitrianskom kraji celkovou sumou 20 773 €. Viac informácií nájdete na www.filantropi.nkn.sk


Živá mapa Nitra 2014


Zdroj: NKN, foto Nitralive.sk