Divadelná Nitra mieri do Košíc. S fascinujúcou inscenáciou o živote Rómov

Po úspešnej minuloročnej spolupráci budú satelitným mestom Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra opäť Košice. Z Nitry poputuje do Košíc výnimočná tanečná inscenácia Otvorení všetkému, ktorá sa v Štátnom divadle Košice odohrá v nedeľu 23. septembra o 19 h.

Svoju slovenskú premiéru bude mať počas otvorenia 21. ročníka Divadelnej Nitry v piatok 21. septembra v Divadle Andreja Bagara v Nitre. Na divákov čaká temperamentný rómsky folklór, orientálne rytmy, pouličný hip-hop, akrobatické kúsky aj moderný tanec.

Svetovo uznávaná argentínska choreografka Constanza Macras vytvorila fascinujúce dielo, ktoré balansuje na hrane dokumentárneho divadla a farebnej autenticky šťavnatej fresky a nesie sa striedavo v komickej a melancholickej nálade. Tím poskladaný z profesionálnych tanečníkov nemeckého súboru DorkyPark a z 18 rómskych tanečníkov a hudobníkov, vybratých z kastingov na Slovensku, Maďarsku a v Českej republike, ponúkne výnimočné spojenie originálnej modernej choreografie s tradičným rómskym tancom a živou hudbou. Neuveriteľné pohybové kreácie sa budú počas predstavenia preplietať s intímnymi momentmi výpovedí rómskych tanečníkov o svojom živote za sprievodu rómskej kapely Gitanes z Prahy.

Inscenácia odpovedá aj na otázku: Čo znamená byť najväčšou menšinou v Európe, o ktorej všetci vieme všetko a napriek tomu nevieme nič? Macras zakomponovala do temperamentného víru tanca a hudby aj mnoho stereotypov o tom, ako si väčšinová spoločnosť predstavuje, že sa žije v rómskej komunite – prezdobený oltár s Panenkou Máriou, plechovú garáž slúžiacu ako príbytok či ojazdené pomaľované auto ako metaforu na kočovný spôsob života.

Inscenácia Otvorení všetkému však neponúka žiadne definitívne riešenie „rómskej otázky“. Divákov konfrontuje so zopár autentickými príbehmi a osudmi účinkujúcich, ktorí prostredníctvom inscenácie skúmajú nie, čo je to byť Rómom a čo od nich očakáva spoločnosť, ale čo oni sami od svojho života očakávajú a chcú. Názov Otvorení všetkému je sľubom i požiadavkou zároveň – aby sme dokázali žiť otvorení všetkému bez potreby vytvárať medzi sebou hranice.

A inscenácia je skvelým, nezabudnuteľným diváckym zážitkom. Lístky sú v predaji od 3. septembra v pokladni Štátneho divadla Košice. Predstavenie v Košiciach sa koná v spolupráci a vďaka podpore Košice – Európske hlavné mesto kultúry a Úradu vlády SR.

Otvorení všetkému
CONSTANZA MACRAS | DorkyPark, Berlín, NEMECKO
réžia a choreografia: Constanza Macras

Otvorení všetkému


Zdroj: Divadelná Nitra