VYSOKÉ HORY NITRA 2014

22.11.2014, veľká sála Mestského úradu v Nitre, Štefánikova 60, Nitra

Festival Vysoké hory Nitra je podujatím, na ktorom sa každoročne v novembri stretávajú stovky priaznivcov hôr a cestovania. Pripravená býva pre nich pútavá prehliadka filmov a prezentácií od známych osobností, horolezcov, cestovateľov a filmárov z nitrianskeho regiónu, samozrejme z celého Slovenska, prípadne z ČR. A nebude tomu inak ani tento rok. V sobotu 22. novembra 2014 od 9:00 hod. sa na Mestskom úrade v Nitre, pod záštitou primátora mesta Nitry Jozefa Dvonča, uskutoční v poradí už deviaty ročník tohto festivalu.

Jeho program bude pozostávať zo štyroch blokov s filmami a prezentáciami od viacerých zaujímavých hostí. Účasť okrem iných prisľúbil dokumentarista Pavol Barabáš, ktorý za svojich 35 filmov dostal vyše 300 ocenení po celom svete. Jeho prezentácia s besedou bude ťahákom festivalu spoločne s jeho filmom „Polárnik“. Film predstavuje Petra Valušiaka, ktorý má za sebou zhruba dve desiatky výprav do polárnych oblastí sveta. Bude tiež hosťom festivalu. 15. októbra uplynulo 30 rokov od výstupu na vrchol Mt. Everestu dvojicou Z. Demján a J. Psotka v rámci expedície Sagarmatha ´84. Túto historickú expedíciu si na festivale pripomenieme vďaka ďalšiemu hosťovi, jej členovi Miloslavovi Končokovi. „Moja prezentácia bude spomienkou na najdramatickejšie fragmenty expedície a dvoch jej členov, slovenských velikánov 20. storočia: Psotka – Kele“, uviedol dramaturg, scenárista, režisér a publicista, významný propagátor horolezectva a cestovateľstva M. Končok.


Nedávno zahynuli dvaja hostia festivalu z r. 2012 a 2013. Najprv v Himalájach pod Dhaulágiri Ján Matlák a potom v milovanych Tatrách František Kele. Na oboch budeme spomínať v programe festivalu. F. Keleho si so súhlasom TRIGON PRODUCTION a RTVS pripomenieme portrétom z cyklu GEN.sk. Tradične dostanú v programe priestor aj Nitrania. Budú to Stano Kováč s filmom „Hory, batoh, kamera“ dokumentujúcim podmanivú krásu našich hôr a Gabo Točka s krátkym videom o zlanení najvyššieho vodopádu sveta Salto Angel. Program bude bohatý, okrem uvedeného sa diváci prostredníctvom filmov a prezentácii pozrú do Afriky, Ruska na divokú vodu, Grónska, Južnej Ameriky, Indie, Uzbekistanu, prejdú pešo celé Slovensko a pocestujú na embéčke okolo sveta.

Sprievodnou akciou festivalu je výstava fotografií rôznych autorov s jedinečnými zábermi prírody a krajiny. Jej súčasťou bude aj výber z 11. ročníka celoštátnej výstavy krajinárskej fotografie „Slovensko moje“. Po prvýkrát bude mať fotovýstava súťažný charakter. Najlepším prihláseným fotografiám budú udelené Cena diváka a Cena poroty. Uskutoční sa tiež „detský piatok“ určený pozvaným žiakom nitrianskych škôl. Realizuje sa spoločne so Správou CHKO Ponitrie s filmami a prednáškami zameranými na ochranu prírody, pričom snahou organizátorov je upevniť environmentálne povedomie detí a ich vzťah k pohybovým aktivitám v prírode. K festivalovej sobote neodmysliteľne patrí i obľúbená tombola o hodnotné ceny. Po druhýkrát bude súčasťou festivalu poznávací výlet na Zobor, tentoraz s výkladom geológa Jána Jahna z nitrianskej UKF. Uskutoční sa v prípade priaznivého počasia v nedeľu 23. novembra so začiatkom o 9:00 hod. pri tzv. liečebnom ústave.

Festival, ktorý sa stal populárnym podujatím s vysokou návštevnosťou a pozitívnymi ohlasmi zo strany verejnosti a účinkujúcich, organizuje Nitriansky horský spolok. Hlavnými partnermi podujatia sú mesto Nitra, Dynamik Nitra a Northfinder.

Vstup na festival je vďaka sponzorom voľný. Viac informácii o ňom je možné nájsť na web stránke www.vysokehory.nihos.sk a FB stránke www.facebook.com/VysokeHoryNitra.

O festivale: Festival sa po prvýkrát uskutočnil v novembri 2006 a hneď zaznamenal značný ohlas verejnosti. Navštívilo ho približne 700 ľudí. Podobný záujem nielen stále trvá, ale sa aj zväčšuje. Z toho je evidentné, že i na „dolniakoch“ je záujem o filmy, fotografie dokumentujúce prírodu, hory v SR i zahraničí a aktivity ľudí v nich. Festivalu sa doteraz priamo zúčastnilo mnoho významných hostí. Boli to napr. František Kele, Peter Hámor, Michal Orolin, Zoltán Demján, Ivan Fiala, Tomáš Hulík, Jozef Kopold, ďalej Martin Gablík, Vladimír Linek, Peter Šperka, Igor Koller, Marián Šajnoha, Ivan Bulík a Rasťo Hatiar. Predstavilo sa mnoho ďalších cestovateľov a horolezcov. V rámci festivalu sa od 2. ročníka (r. 2007) odovzdáva Cena diváka, v rámci ktorej návštevníci hodnotia festivalové filmy a prezentácie. Doterajšími víťazmi sa stali Jozef Kopold, Zoltán Demján, Viktor Beránek, Robert Rajchl s Erikom Balážom, autori prírodopisného filmu „Strážca divočiny“, Peter Hámor, Tomáš Hulík a Pavol Barabáš.

Vysoké hory Nitra 2014

Vysoké hory Nitra 2014


Zdroj: TS, Nitralive.sk