Uplynulý víkend patril v Nitre festivalu Vysoké hory Nitra. V sobotu 22. novembra 2014 sa na Mestskom úrade uskutočnil už deviaty ročník festivalu organizovaného Nitrianskym horským spolkom s pútavým programom pozostávajúcim z filmov i prezentácií venovaných horám a cestovaniu. Uviedli ich viacerí hostia, medzi nimi aj tri osobnosti, ktoré boli hlavnými hosťami festivalu – doma i vo svete oceňovaný dokumentarista Pavol Barabáš, skúsený slovenský polárnik Peter Valušiak a filmár Miloslav Končok, člen expedície Sagarmatha ´84.

Pavol Barabáš je autorom širokej škály filmov o Vysokých Tatrách, pričom je verejnosti známy tvorbou dobrodružných dokumentov. Za svojich 35 filmov dostal vyše 300 ocenení po celom svete. Jeho prezentácia s názvom O spoznávaní vzdialených kútov Zeme i nás samých bola ťahákom festivalu spoločne s jeho filmom Polárnik. Plná sála pozorne sledovala zostrih krátkych videí s Barabášovým rozprávaním. Následná beseda s ním a autogramiáda len potvrdili vysoký záujem divákov o jeho tvorbu, názory a skúsenosti. Potom návštevníci videli film Polárnik predstavujúci Petra Valušiaka, ktorý má za sebou zhruba dve desiatky výprav do polárnych oblastí sveta. Vo svete ho uznávajú, doma však o ňom vie len málokto. V roku 1998 sa mu s tromi Rusmi ako prvým v histórii podarilo prejsť bez cudzej pomoci od brehov Ruska naprieč zamrznutým morom Arktídy cez Severný pól až k brehom Kanady. Po filme nasledovala ďalšia beseda, Petra Valušiaka dopĺňal jeho priateľ a kolega z výprav Pavol Barabáš.


Tretím hlavným hosťom festivalu bol člen historickej expedície na Mt. Everest v r. 1984, filmár Miloslav Končok. Jeho prezentácia bola pripomenutím 30. výročia výstupu na najvyššiu horu sveta a zároveň spomienkou, uctením pamiatky dvoch veľkých osobností, Juzeka Psotku a Františka Keleho. M. Končok pozitívne hodnotil atmosféru festivalu a publikum v sále. Na margo nitrianskej akcie uviedol: „Bolo mi cťou zúčastniť sa na tomto krásnom podujatí. Mám za sebou rôzne podujatia a festivaly s podobným tematickým zameraním v Kanade, Taliansku, Španielsku, Čechách, ako aj domáce festivaly, kde som sa zúčastňoval či u ako divák, člen porôt alebo prezentátor svojich audiovizuálnych diel. Bonita festivalu Vysoké hory Nitra je vysoká a dramaturgia, účasť osobností a záujem divákov je zárukou, že sa bude ešte stále zvyšovať.“

Na tohtoročnom festivale si organizátori okrem J. Psotku a F. Keleho uctili tiež ďalších dvoch horolezcov, ktorí sa nevrátili z expedícii v horách. Jána Matláka, ktorý zahynul v októbri 2014 v základnom tábore pod horou Dhaulágiri, a prostredníctvom filmu Milana Ohurniaka aj Tóna Dobeša, ktorý sa stal obeťou teroristov v r. 2013 pod osemtisícovkou Nanga Parbat.

Návštevníci festivalu videli tiež nové filmy Rasťa Hatiara a Nitrana Stana Kováča. Prostredníctvom filmov a prezentácií ďalších hostí sa dostali do Afriky, Ruska na divokú vodu, Grónska, Južnej Ameriky, Indie, Uzbekistanu, prešli pešo Slovensko z Dukly až na Devín a na záver festivalu precestovali na 40-ročnej embéčke 22 krajín sveta a 35 tisíc kilometrov.

Vysoké hory Nitra 2014

Na festival s voľným vstupom prúdili od rána stovky milovníkov prírody, hôr a cestovania, ľudia z Nitry, okolia, ale aj z rôznych regiónov Slovenska. Veľký záujem potvrdzovala sála plná už na začiatku festivalu. Okrem filmov a prezentácií si ľudia prezreli tradičnú výstavu fotografií od rôznych autorov s jedinečnými zábermi prírody a krajiny. Po prvýkrát mala fotovýstava súťažný charakter. Najlepším prihláseným fotografiám boli udelené Cena diváka a Cena poroty. Návštevníkov festivalu najviac zaujala fotografia Pavla Čepčeka z Fotoklubu FoTOP Topoľčianky s názvom Pokoj v duši. Cenu poroty získal Peter Prešinský z Fotoklubu Vráble za fotografiu Škótska vysočina. Opäť nechýbala bohatá tombola s hodnotnými cenami. Tradíciou festivalu je anketa Cena diváka. Návštevníkov tento rok najviac zaujal Pavol Barabáš so svojou prezentáciou a filmom Polárnik. Z ocenenia sa teší a v súvislosti s festivalom uviedol: „Na Slovensku je pár festivalov, ktoré organizujú ľudia majúci radi hory, prírodu a dobrodružstvo. Vznikajú z nadšenia, bez dotácií, s čistým úmyslom sprostredkovať divákom nielen pútavé filmy, ale i hodnotnú filozofiu. Som rád, že medzi takéto festivaly patrí aj festival Vysoké hory Nitra. Množstvo divákov, úžasná atmosféra v sále a besedy, ktoré majú spoločného menovateľa - hory, svedčia o tom, že to organizátori robia dobre. Každoročne nabitá sála v Nitre je lakmusovým papierikom tohto podujatia." Súčasťou festivalu boli aj jeho sprievodné akcie. V piatok sa konal tzv. „detský piatok“ určený pozvaným žiakom nitrianskych škôl s cieľom upevniť environmentálne povedomie detí a ich vzťah k pohybovým aktivitám v prírode. V nedeľu to bol poznávací výlet na Zobor s výkladom geológa Jána Jahna z nitrianskej UKF.

Viac informácii o festivale je možné nájsť na festivalovej webstránke a FB stránke.


Zdroj: rb, foto Nitralive.sk