Aktualizované 13. apríla 2015 o 14:48 hod. o nové informácie a fotografie

V sobotu 11. apríla 2015 sa konal 9. ročník podujatia Jarné čistenie Zobora, ktorý organizuje Nitriansky horský spolok (NHS) v spolupráci so Správou CHKO Ponitrie a mestom Nitra. Tento rok sa k podujatiu pridalo aj čistenie ruín zoborského kláštora realizované v spolupráci so Zoborským skrášľovacím spolkom (ZSS).

Stretnutie bolo o 9:00 hod. pred Liečebným ústavom, pre dobrovoľníkov boli pripravené pracovné rukavice a vrecia na odpad. Každoročným cieľom je vyčistenie turistických chodníkov a ich okolia medzi Dražovcami, Pyramídou, Zoborom a Žibricou od rôzneho odpadu, ktorý tam počas svojich výletov a vychádzok zanechávajú nezodpovední návštevníci. Zámerom organizátorov je tiež asanácia nelegálnych skládok na území prírodnej rezervácie Lupka a nad mestskou časťou Dražovce, kde sa každoročne hromadí veľa odpadu.

Väčšina dobrovoľníkov sa vybrala zbierať odpadky do lesa, ja som sa pridal k menšej skupinke a vybrali sme sa čistiť ruiny zoborského kláštora. Zbierali sa konáre, náletová dreviny a odpadky v okolí ruín kostola sv. Jozefa. Po čase sa k nám pridala aj skupinka z radov občanov. Druhá skupina čistila budúcu prístupovú cestu k ruinám, ktorá obchádza areál liečebného ústavu a je vo fáze príprav.

Informácie od Radovana Baláža (PR manažér podujatia) po podujatí

Objednané boli 2 kontajnery - jeden pri liečebnom ústave (tu sa vozil, nosil odpad zo Zobora, Pyramídy, tiež z čiernej skladky na Lupke) a druhý v Dražovciach. Naplnili sa oba s tým, že v Dražovciach bolo odpadu trochu viac, ktorý išiel z časti aj do kontajnerov na cintoríne s tým, že sa tam (v Dražovciach) bude robiť tento týždeň ešte dočistenie. Takže odpadu skutočne vyzbieraného bolo/bude viac ako 2 kontajnery. Zaujímavosťou je aj príchod ľudí z väčšej ďiaľky - staršia pani prišla z okresu Komárno, má síce do Nitry 60km, ale má vzťah k našim Zoborským vrchom, preto rada prišla na našu akciu. Ďaľšia dobrovoľníčka prišla napríklad z Trnavy.


Pár oficialít pred samotným čistením

Jarné čistenie Zobora 2015 + čistenie ruín kláštora


V popredí členovia Zoborského skrášľovacieho spolku + dobrovoľníci

Jarné čistenie Zobora 2015 + čistenie ruín kláštora


Učiteľky so žiakmi ZŠ Na Hôrke (autor: Stano Kováč)

Jarné čistenie Zobora 2015 + čistenie ruín kláštora


Odpad z Ľupky - stavebný odpad, elektrospotrebiče, chladnička, plasty, železo... (autor: Stano Kováč)

Jarné čistenie Zobora 2015 + čistenie ruín kláštora


Vreckový nožík (autor: T.Zemene)

Jarné čistenie Zobora 2015 + čistenie ruín kláštora


Mladé skautky (autor: Martin Boltižiar)

Jarné čistenie Zobora 2015 + čistenie ruín kláštora


Pri Dražovskom kostolíku (autor: Martin Boltižiar)

Jarné čistenie Zobora 2015 + čistenie ruín kláštora


Fotogaléria - čistenie Zobora (autor: Peter Michalík)

Jarné čistenie Zobora 2015 + čistenie ruín kláštora Jarné čistenie Zobora 2015 + čistenie ruín kláštora Jarné čistenie Zobora 2015 + čistenie ruín kláštora Jarné čistenie Zobora 2015 + čistenie ruín kláštora Jarné čistenie Zobora 2015 + čistenie ruín kláštora Jarné čistenie Zobora 2015 + čistenie ruín kláštora Jarné čistenie Zobora 2015 + čistenie ruín kláštora Jarné čistenie Zobora 2015 + čistenie ruín kláštora Jarné čistenie Zobora 2015 + čistenie ruín kláštora Jarné čistenie Zobora 2015 + čistenie ruín kláštora


Kopa drevín, ktorá sa vyzbierala v okolí ruín kostola sv. Jozefa

Jarné čistenie Zobora 2015 + čistenie ruín kláštora


Fotogaléria z čistenia areálu ruín kláštora

Jarné čistenie Zobora 2015 + čistenie ruín kláštora Jarné čistenie Zobora 2015 + čistenie ruín kláštora Jarné čistenie Zobora 2015 + čistenie ruín kláštora Jarné čistenie Zobora 2015 + čistenie ruín kláštora Jarné čistenie Zobora 2015 + čistenie ruín kláštora Jarné čistenie Zobora 2015 + čistenie ruín kláštora


Video




Zdroj: Nitralive.sk