Noc literatúry je podujatie s tradíciou. V niektorých slovenských mestách už má svoju pevnú klientelu. Druhú májovú stredu sa k nim vďaka Krajskej knižnici Karola Kmeťka pridala aj Nitra.

Pre záplavu podujatí, ktoré nesú vo svojom názve slovko noc sa môže zdať, že sú nejako prepojené a navzájom podobné. Pri podujatí Noc literatúry sa však oplatí pozastaviť. Koncept uviedlo do praxe České centrum so svojimi pobočkami v rôznych európskych krajinách. Nejde len o sprístupnenie rôznych výnimočných miest so svojou vlastnou dušou, ale aj o propagáciu výnimočných kníh, ktoré mnohí považujú za vzorku toho najlepšieho, čo európski spisovatelia za ostatný rok poslali do literárneho sveta.

Čarovná akcia

V Nitre čítali významné osobnosti na ôsmich miestach v starom meste. V budove Krajského pamiatkového úradu sa návštevníci tešili z entuziastického prednesu Evy Pavlíkovej. "Prišlo asi päťdesiat ľudí. Stretnutia s nimi boli pre mňa nesmierne inšpirujúce a obohacujúce. Som rada, že aj Nitra sa pridala. Na budúci rok by som odporúčala zlepšiť propagáciu a zlepší sa určite aj účasť. Pre mňa to bola čarovná akcia," zhrnula herečka. Ďalší z hercov nitrianskeho Divadla Andreja Bagara Juraj Ďuriš čítal text rumunského autora Iuliana Ciocana Svet podľa Sašu Kozaka vo Vazulovej veži na hrade. Ľudia, ktorí sa tam prišli pozrieť boli nadšení jeho dramatizovaným prejavom. Čítalo sa aj v budove knižnice, v kňazskom seminári či v Diecéznej charite. Vedúca Detského charitného domu sv. Lujzy Dušana Bucová skonštatovala, že to bol krásny zážitok: "Pre mňa bol mocnejší ešte o to, že deti tam dobrovoľne boli s nami," povedala. Doplnila ju klientka detského domova Simona: "Cítila som, že keď ma ľudia počúvajú, vedia si príbeh lepšie predstaviť a prežiť ho spolu s postavami z knihy. Návštevníci boli veľmi príjemní. Veľa sa pýtali a to bolo pre mňa aj ostatných plus," podotkla.

Kniha k životu patrí

Potvrdili to návštevníci podujatia, ktorí ocenili najmä propagáciu literatúry prostredníctvom zážitku. Návštevníčka Božena v realizáciu podujatia v Nitre dúfala už dlhší čas: „Myslím si, že by to mesto potrebovalo aj častejšie. Je dôležité, aby mladí ľudia získavali vzťah ku knihám. Takto cez hovorené slovo sa to dá ľahšie," povedala. Organizátorom prišiel pomôcť aj člen skautského zboru Nitrava Marián Benc. "Túto akciu vnímam už dva-tri roky a bol som smutný, že sa nekoná aj v mojej blízkosti. Som rád, že som mohol byť pri jej prvom ročníku v Nitre," povedal. Podobne reagovala návštevníčka Cilka: „Podľa názvov kníh by som sa do nich možno nemala chuť začítať, ale keď človek počúva štvrťhodinu úryvok z knihy a za ten krátky čas si k nej nájde cestu, znamená to, že kniha je dobrá. Myslím, že by som neváhala siahnuť po hociktorej z nich," zhodnotila.

V Nitrianskej galérii čítal fotograf František Kolář z knihy Pavla Vilikovského Prvá a posledná láska

Noc literatúry Nitra 2015 Noc literatúry Nitra 2015


Riaditeľka krajskej knižnice čítala v historickej pivnici pod knižničnou budovou na Samovej ulici

Noc literatúry Nitra 2015


Upútal aj dramatický prejav Juraja Ďuriša vo Vazulovej veži na Nitrianskom hrade

Noc literatúry Nitra 2015


Pre herečku Evu Pavlíkovú bola Noc literatúry čarovným zážitkom

Noc literatúry Nitra 2015 Noc literatúry Nitra 2015



Zdroj: Nitralive.sk, foto: archív Evy Pavlíkovej, Lukáš Búš, archív Krajskej knižnice Karola Kmeťka v Nitre