Nedeľný podvečer 17. mája patril v Nitre priaznivcom organovej hudby. Kvalitnou organovou nádielkou rozozvučal priestory Evanjelického kostola sv. Ducha významný slovenský organista Marek Vrábel. Na malebnom organe interpretoval diela svetoznámych autorov ako J. J. Froberger, F. X. Brixi, J. Pachelbel, J. S. Bach. F. Mendelssohn-Bartholdy a A. P. F. Boëly.

Marek Vrábel patrí k najvýznamnejším predstaviteľom organového umenia na Slovensku. Je absolventom košického konzervatória, kde paralelne vyštudoval hru na organe a hru na klavíri. Na VŠMU v Bratislave absolvoval v roku 1998 hru na organe. Na Slovensku a v zahraničí úspešne uskutočnil vyše 130 recitálov, nahral 8 CD, je vyhľadávaným komorným hráčom a spolupracuje s mnohými slovenskými aj zahraničnými umelcami.

„Veľmi ma oslovil jeho hudobný prejav, ktorý bol autentický. Hral s citom a s jemnosťou.“, povedala jedna poslucháčka po koncerte. Vzácny hosť svojím distingvovaným prejavom ponúkol nitrianskemu publiku zaujímavé skladby, ktoré si publikum obľúbilo. Dve skladby si hosť večera aj sám uviedol.

„Ďakujem za pozvanie. V Nitre som sa stretol s milým a srdečným publikom. Veľmi dobre som sa tu cítil. Festival ARS ORGANI má dušu.“, povedal Marek Vrábel na margo nedeľného koncertu.

Festival Ars Organi 2015 vyvrcholí posledným koncertom 24. mája o 19,00 hod. v Piaristickom kostole sv. Ladislava vystúpením Márie Magyarovej Plšekovej (organ) a Štefana Kocána (bas). Vstup je voľný. Viac informácií nájdete na adrese www.organfest.sk



Zdroj: Juraj Macko