Počas historického festivalu Pribinova Nitrawa sa v sobotu 4.7.2015 na Nitrianskom hrade o 17:30 hod. uskutočnila rekonštrukcia veľmožskej hostiny z dôb Veľkej Moravy. Trojchodové menu z dobových ingrediencií v tradičnej úprave s výkladom i malým programom pripravila Skupina historického šermu Ni Emmens – Svjatogor z Bratislavy vo svojom tábore.

Ako to na takej hostine vyzeralo?

Sedelo sa do polkruhu na kožušinách. Hostina bola obohatená o výklad použitých surovín z daného obdobia. Hostí obsluhovali ľudia v dobovom oblečení. Jedlo sa podávalo v drevených miskách a jedlo sa drevenou lyžicou. Hosťom pri jedle vyhrávali hudobníci spievajúci staroslovanské piesne.

Jedlo pozostávalo z chodov. Približne takéto jedlá mávali na hostinách naši predkovia.

  • 1.chod
    Polievka z púpavy, žihlavy, mrkvy, cibule, strukovín a mäsa.
  • 2.chod
    Pirôžky plnené slaným syrom, cesnakom a bylinkami.
  • 3.chod
    Placka s tvarohom a čučoriedkami.
  • 4.chod
    Pečené bravčové mäso, opekaná cibuľka, chlieb.

Video



Fotogaléria: slovanská veľmožská hostina


Fotogalériu z podujatia Pribinova Nitrawa nájdete v článku Pribinova Nitrawa 2015

Zdroj: Nitralive.sk, video Zuzana Balázsyová