Po úspešnom prvom ročníku Zimnej divadelnej kvapky krvi s Kauflandom sa Slovenský Červený kríž spoločne s ďalšími partnermi rozhodli túto vydarenú akciu zopakovať dňa 19. januára 2016 v čase od 8.00 do 12.00 hod. v priestoroch Divadla Andreja Bagara v Nitre. Potenciálni darcovia sa môžu opäť pripojiť k zamestnancom spoločnosti Kaufland a hercom Divadla Andreja Bagara (DAB) a darovaním drahocennej tekutiny podporiť dobrú vec.

Organizovanie bezpríspevkového darovania krvi zamestnancami Kauflandu je jednou z kľúčových aktivít spoločnosti v rámci dlhodobej spolupráce so Slovenským Červeným krížom. Darovanie krvi sa vlani uskutočnilo v dvoch vlnách na jar a na jeseň, pričom do akcie sa postupne zapojili zamestnanci z 33 predajní po celom Slovensku, zamestnanci z distribučného skladu v Ilave, ale aj z centrály v Bratislave.

Cieľom organizovaného darovania krvi je aktívne vyhľadávať a motivovať ľudí, najmä však nových darcov, aby sa zapojili do darovania krvi a stali sa tak poslami života pre tých, ktorí sa ocitli v ohrození života.

„Pozitívnym príkladom našich zamestnancov chceme inšpirovať aj ďalších zamestnávateľov a ich zamestnancov, aby sa k nám pridali. Vlani sa nám to podarilo a darovať krv prišli aj zamestnanci spoločností Foxconn, SE Bordnetze - Slovakia, InsData, zamestnanci nitrianskeho divadla a tiež široká verejnosť. Medzi darcami nechýbali ani nitrianski hasiči, študenti, či rodičia s malými deťmi,“ povedal Martin Gärtner hovorca spoločnosti Kaufland Slovenská republika, v. o. s.

Zimnú divadelnú kvapku krvi už po druhý raz podporil aj primátor mesta Jozef Dvonč, ktorý je nositeľom bronzovej Jánskeho plakety. Celkovo daroval krv jedenásťkrát. „Pokiaľ to bolo možné, zapájal som sa do darcovstva krvi. Vždy som myslel na ľudí, najmä deti, ktoré krv potrebovali k záchrane života,“ poznamenal primátor Dvonč.

Druhý ročník dobročinnej akcie oceňujú a aktívne podporujú aj samotní zamestnanci a herci DAB v Nitre. „Krv zvyknem zvyčajne darovať štyrikrát do roka alebo vtedy, keď ma zavolajú ku konkrétnemu prípadu,“ prezradil herec Ivan Vojtek, ktorý je zároveň držiteľom striebornej Jánskeho plakety a jeho krv už pomohla zachrániť život dieťaťa.

Herečka Eva Pavlíková si rovnako uvedomuje význam darcovstva krvi, pretože nikdy nevieme, kedy ju budeme potrebovať sami. „Mám vzácnu krvnú skupinu AB pozitív a snažím sa krv darovať pravidelne každé štyri mesiace. Som rada, keď aj my herci pôjdeme príkladom všetkým, ktorí krv ešte nedarovali. Hodnotu života si totiž najviac uvedomíme až keď ho strácame,“ zdôraznila.

Na Slovensku je ročne potrebných až 180-tisíc jednotiek krvi. Slovenský Červený kríž (SČK) sa dlhodobo angažuje v šírení osvety a nábore dobrovoľných darcov krvi. „Darovaná krv pomáha ľudom pri ťažkých úrazoch, nehodách či závažných život ohrozujúcich ochoreniach, pri ktorých je od včasnej transfúzie často závislý život pacienta. Preto vítame pozitívnu odozvu na spoluprácu so spoločnosťou Kaufland v tejto oblasti, či už od širokej verejnosti z Nitry a okolia, ale aj od ďalších zamestnávateľov,“ doplnila Zuzana Rosiarová Kesegová, generálna sekretárka SČK.

Kvapka krvi Nitra 2016



Zdroj: TS