Celoročný a celoslovenský filmový festival s eko tematikou Ekotopfilm – Envirofilm je už od minulého roka na turné po Slovensku. Putuje po väčších aj menších slovenských mestách a na dva dni zavíta aj do Nitry.

Onedlho Ekotopfilm-Envirofilm ukončí svoju celoročnú púť po Slovensku, aby odštartoval na jar v Bratislave a Banskej Bystrici svoj ďalší ročník. Ešte predtým však stihne navštíviť pár miest. Medzinárodný festival filmov o trvalo udržateľnom rozvoji Ekotopfilm – Envirofilm má už 42 rokov. Za ten čas ho navštívili státisíce nadšencov zdravého životného štýlu a milovníkov dokumentárnych filmov. Pozvanie organizátorov prijali stovky osobností, filmárov a oduševnených ochranárov, ktorí si vždy radi vymenia svoje názory a skúsenosti s verejnosťou. Inak tomu nebude ani v Nitre, kde sa návštevníci môžu počas dvoch dní tešiť na kvalitné dokumentárne filmy. V dňoch 15. a 16. februára určite zavítajte do Mlyny Cinemas v Nitre.

V pondelok otvorí festival o 16.00 hod. film Smutná pieseň vody, zelené riešenia o tom, ako obyčajní ľudia s pomocou kompetentných orgánov hľadali „zelené“ riešenia v oblasti vodnej krízy. O 18.00 hod. príde na rad beseda s názvom Odpadová kultúra – Výzvy a riešenia. Návštevníci budú môcť diskutovať s Marekom Brinzíkom zo spoločnosti Natur-Pack a Petrom Krasnecom zo združenia APOH. Predmetom diskusie bude zodpovednosť Slovákov voči životnému prostrediu. Prvý festivalový deň v Nitre uzavrie o 21.10 hod. film Kalná rieka sa valí o príbehu rieky Čou-šuej, z ktorej priemysel vysáva život a masívne priehrady upchávajú prirodzený tok jej vôd.

Aj utorok bude v Nitre patriť sérii pútavých dokumentárnych filmov. Medzi nimi nechýba snímka Iná pomoc Martiny Bencovej Utešenej o príbehoch žien z kenského mestečka Eldoret. Pozrieť si ho môžete v utorok o 16.47 hod. O 17.50 hod. si nedajte ujsť dokument Kde slony tancujú, tráva nerastie. Za srdce vás chytí príbeh Kambodžanov, ktorí museli kvôli nútenému zaberaniu pôdy opustiť svoje polia.

Ako už tradične býva na Ekotopfilme – Envirofilme zvykom, vstup je pre všetkých návštevníkov voľný.


PROGRAM

Ekotopfilm Nitra 2016 program

Zdroj: Ekotopfilm