Dlhé hodiny odriekania, driny a potu vystriedala veľká radosť, potlesk, objatia a slzy šťastia po vyhlásení výsledkov slovenského kola prestížnej svetovej súťaže DanceStar Slovakia 2016 v Piešťanoch, ktoré sa konalo v sobotu a v nedeľu 12.-13.03.2016. Úspešné umiestnenia tanečných choreografií súborov STANZI a N DanceCompany, ktoré sú súčasťou Tanečného štúdia Súkromnej základnej umeleckej školy ARS STUDIO na tejto súťaži zaručili tanečníkom postup do finále DanceStar Finals – World Dance Masters 2016, ktoré sa bude konať v dňoch 25. až 29. mája 2016 v chorvátskom Poreči. Na majstrovstvách sveta bude SZUŠ ARS STUDIO dôstojne reprezentovať mesto Nitra, Nitriansky samosprávny kraj a Slovensko. Deti – žiaci školy si umiestnenia vybojovali spomedzi viac ako 50 tanečných skupín fungujúcich pri základných umeleckých školách a pri konzervatóriách.

DanceStar Slovakia 2016, krásny a nezabudnuteľný deň, na konci ktorého našich študentov čakali tieto ocenenia: Súbor STANZI 3x prvé miesto, 1x druhé miesto v skupinových choreografiách. Špeciálna cena – „Ženský talent súťaže“ a nominácia do svetovej gala show programu v chorvátskom Poreči pre študentku Kajku Košudovú. Ďalej 5x.nominácia na MS v A-lige, 2x nominácia na MS v B-lige.

Tanečná skupina N DanceCompany získala dve prvé miesta. Vynikajúci úspech získal tanečný pedagóg SZUŠ ARS STUDIO a vedúci súboru N DanceCompany Noro Grofčík, ktorému bola udelená špeciálna cena – „Mužský talent súťaže“, a zároveň nominácia do svetovej gala show a výber medzi 10 naj tanečníkov sveta, s ktorými bude Noro nakrúcať spoločné video.

Tanečné skupiny STANZI pod vedením tanečného pedagóga Petry Lacovej a N DanceCompany pod vedením tanečného pedagóga Nora Grofčíka patria pod SZUŠ ARS STUDIO v Nitre, ktorej snahou je netradičný, alternatívny model kvalitného umeleckého vzdelávania so širokým záberom v rôznych druhoch umenia. Jedným z nich je aj tanec, ktorý má na škole dlhoročnú tradíciu, počas ktorej SZUŠ ARS STUDIO zožala nemalé úspechy na rôznych slovenských i medzinárodných súťažiach. Skupiny od roku 2013 do konca roka 2015 získali viac ako 100 popredných celoslovenských a medzinárodných ocenení. Za týmito úspechmi stojí nespočetné množstvo odpracovaných a odtancovaných hodín, množstvo sobotných a nedeľných tvrdých tréningov, odbornej práce na zdokonaľovaní tanečnej techniky a na odbornej gymnastickej príprave a veľa kreatívnej práce oboch tanečných pedagógov pri tvorbe autorských choreografií.


Noro Grofčík

Noro Grofčík


STANZI a Petra Lacová

STANZI a Petra Lacová


Kajka Košudová

Kajka Košudová



Zdroj: Phantoms Crew