V pondelok 25. apríla 2016 o 20:00 hod. sa v Kinoklube Tatra Nitra v rámci cyklu Slovenské kino uskutoční projekcia zážitkového, dobrodružného dokumentárneho filmu Jaroslava Matouška Akceptácia. Zachytáva úchvatný, súvislý, extrémny a životu nebezpečný prechod na lyžiach cez 23 dolín a 18 vysokohorských sediel Vysokých Tatier. „Prostredníctvom filmu na vlastnej koži prežijete snahu 2 špičkových slovenských reprezentantov Michala Maláka a Miroslava Leitnera pri pokuse zdolať nikdy neprekonaný historický rekord v krásnych, nečakaných exteriéroch iba zdanlivo známych veľhôr,“ týmito slovami pozýva na film dramaturg kinoklubu Richard Kováčik. Projekcie, na ktorej participuje i Nitriansky horský spolok, sa osobne zúčastnia tvorcovia filmu.

Cieľom filmu Akceptácia bolo zachytiť a zároveň divákom priblížiť ojedinelý športový výkon – zopakovanie Tatarkovho extrémneho prechodu na lyžiach Vysokými Tatrami. Vladovi Tatarkovi, jednej z tatranských legiend, sa podarilo v r. 1986 zrealizovať okružný prechod na lyžiach od východu na západ južnými dolinami a späť na východ severnými dolinami, vrátane poľskej časti Vysokých Tatier. Až do roku 2012 nedokázal tento výkon nikto zopakovať. Napokon sa to po 26 rokoch podarilo dvojici Mišo Malák (slovenský reprezentant v behu na lyžiach, účastník Majstrovstiev sveta a ZOH 2006, 2010) a Miro Leitner (slovenský reprezentant v skialpinizme, medailista z Majstrovstiev sveta a Európy). Film Akceptácia zachytáva ich rozprávanie, pocity a dojmy z tejto cesty. Autenticky, drsne a zároveň aj vtipne formulujú svoje momentálne situácie a rozpoloženie, pričom nie je núdza ani o dobrodružné a nebezpečné momenty. Film zároveň zachytáva aj drsnú krásu tatranskej prírody a vyjadruje obdiv ku športovému výkonu Vlada Tatarku ako aj dvoch jeho nasledovníkov.

Akceptácia


Kinoklub Tatra Nitra – pôvodne Filmový klub Nitra, ktorý od r. 1990 striedavo fungoval pod nitrianskou univerzitou a mestskými kinami. Po skončení prevádzok nitrianskych jednosálových kín a ukončení výroby 35mm filmových kópií sa pravidelné premietania prevažne artových filmov premiestnili od r. 2013 do dolnej sály Starého divadla Karola Spišáka v Nitre (do bývalého kina Tatra). Najmä vďaka ústretovosti Starého divadla a podpore prevádzky kina z prostriedkov Audiovizuálneho fondu sa tak pravidelné uvádzania najmä európskych filmov priblížili širšej verejnosti aj zmenou názvu na KINOKLUB TATRA. Toto komorné kinečko v Nitre uvádza svoje filmy pravidelne v pondelky a utorky, pričom sa snaží byť ako kino istou alternatívou voči komerčnejšie zameraným viacsálovým kinám. Orientuje sa hlavne na uvádzanie nových európskych filmov a špeciálne aj nových slovenských filmov za osobnej účasti ich tvorcov.

Info: www.kinoklubnitra.sk/

Nitriansky horský spolok je občianske združenie záujemcov o aktivity v prírode ako sú napr. vysokohorská turistika, skialpinizmus, turistika, cykloturistika alebo horolezectvo. Každoročne v novembri organizuje festival Vysoké hory Nitra. Je podujatím s pútavou prehliadkou filmov a prezentácií od známych osobností, horolezcov, cestovateľov a filmárov, na ktorom sa už 10 rokov stretávajú tisícky priaznivcov hôr a cestovania.

Info: www.facebook.com/VysokeHoryNitra/



Zdroj: TS, rb