Na Deň Zeme, v piatok 22. apríla 2016 sa konala na Základnej škole Fatranská prednáška kameramana, dokumentaristu voľnej prírody a strážcu prírody Stanislava Kováča z Nitry, na organizácii ktorej sa podieľal Nitriansky horský spolok. Cieľom prednášky bolo pozdvihnúť environmentálne povedomie detí, konkrétne druhákov, ktorých bolo približne šesťdesiat. Tohoročná prednáška nadviazala na minuloročnú s týmto odborníkom pre tú istú skupinu žiakov, vtedy ešte prvákov.

Tento rok si S. Kováč pripravil ornitologickú prednášku, pričom sa zameral jednak na poznávanie najbežnejších druhov vtákov žijúcich v našom okolí, súčasne aj na dravce a ich nezastupiteľnú funkciu v ekosystéme. Jeho rozprávanie bolo spojené s názornými filmovými ukážkami. Na úvod premietol ukážku zo svojho filmu „Hory, zver a strážcovia“ venovanú záchrane mláďaťa vzácneho orla kráľovského, ktorý nedávno uviedla i Slovenská televízia na Dvojke. Kováč vysvetlil tému svojej prednášky a záujem ich robiť nasledovnými slovami: „V dnešnom pretechnizovanom svete sa čoraz viac detí vo svojom voľnom čase sústreďuje hlavne na aktivity spojené so svetom informačných technológií a počítačov. Viaceré veľa voľného času trávia pred monitormi, vedia kde a ako nájdu čokoľvek na počítači či internete. Pritom im často chýbajú znalosti o prírode, prírodných zákonitostiach alebo napríklad nevedia rozoznať ani bežné vtáky žijúce v ich okolí.“ Deti mali o prednášku značný záujem, rozprávanie s ukážkami bolo pre nich vskutku zaujímavé. Živo sa zapájali do debaty s prednášajúcim ochranárom a spoznávali veľký počet z predstavovaných druhov vtákov a dravcov.

Vychovávateľka Školského klubu detí Edita Antalová komentovala vydarenú prednášku takto: „Deti sa pobavili na reakciách tetrova hlucháňa pri kontakte s ochranárom. Pozorne sledovali horolezecké zlaňovanie k skalnej dutine, kde hniezdili mláďatá sokola rároha. A najviac ich zaujal príbeh o záchrane mláďaťa orla kráľovského. Už teraz sa tešia na ďalšie stretnutie.“ Stanislav Kováč, ktorý pravidelne chodieva na prednášky do škôl, mal preto z tejto aktuálnej dobré pocity: „Ako vždy, keď robím pre deti. Okrem radosti z odovzdávania poznatkov nastupujúcej generácii, je to hlavne pocit veľkej zodpovednosti za každé slovo, lebo detský poslucháč sa na základe toho, čo vidí a počuje u dospelých, aj formuje. Myslím, že najlepšie to vystihol Komenský, keď skonštatoval, že učiť môžeme slovami, no vychovávať jedine vlastným príkladom.“

ZŠ Fatranská podporuje rozvoj environmentálneho myslenia žiakov a to prostredníctvom viacerých aktivít a projektov. Súčasťou vzdelávacieho programu školy je environmentálna výchova, kde sa žiaci učia myslieť i konať tak, aby životné prostredie ochraňovali a zveľaďovali. Na škole sa realizuje celoročný zber druhotných surovín - starého papiera a PET fliaš, ďalej tiež zber bateriek a drobných domácich elektrospotrebičov. Žiaci sa zúčastňujú výchovných koncertov, filmových predstavení, ktoré sa zaoberajú problematikou životného prostredia a ekológie. Taktiež sa zúčastňujú Jarného čistenia Zobora a festivalu Vysoké hory Nitra, ktorý býva každoročne v novembri. V rámci festivalu sa realizuje tzv. „detský piatok“ určený žiakom nitrianskych škôl s filmami a prednáškami zameranými na ochranu prírody, pričom snahou organizátorov je upevniť environmentálne povedomie detí a ich vzťah k pohybovým aktivitám v prírode. Obe spomínané podujatia organizuje pre verejnosť Nitriansky horský spolok, občianske združenie záujemcov o aktivity v prírode ako sú napr. vysokohorská turistika, skialpinizmus, turistika, cykloturistika alebo horolezectvo.


Enviropopoludnie ZŠ Fatranská v Nitre Enviropopoludnie ZŠ Fatranská v Nitre Enviropopoludnie ZŠ Fatranská v Nitre


Kresby detí po prednáške

Enviropopoludnie ZŠ Fatranská v Nitre Enviropopoludnie ZŠ Fatranská v Nitre Enviropopoludnie ZŠ Fatranská v Nitre



Zdroj: rb