Palmu víťazstva z XVIII. Medzinárodnej speváckej súťaže IUVENTUS CANTI si odniesol čínsky barytonista Hongyu Chen a slovenská sopranistka Adriana Banásová z Nitry.

V uplynulých dňoch (24. – 29. apríla 2016) sa vo Vrábľoch konal XVIII. ročník Medzinárodnej speváckej súťaže Imricha Godina IUVENTUS CANTI. Medzinárodná spevácka súťaž Imricha Godina IUVENTUS CANTI v klasickom sólovom speve je určená spevákom do 35 rokov. V tomto roku sa na súťaži predstavilo vyše 100 spevákov z 10 krajín.

Víťazmi jednotlivých vekových kategórií sa stali: Filip Tonka / Slovensko, Tia Pikija / Chorvátsko, Talita Sofia Komelj / Slovinsko, Veronika Bilová / Slovensko, Pawel Trojak / Poľsko.


Prvú cenu v najvyššej vekovej kategórie – ženy do 35 rokov získala Adriana Banásová / Slovensko

IUVENTUS CANTI 2016


Prvú cenu v najvyššej vekovej kategórii – muži do 35 rokov si odniesol Hongyu Chen / Čína

IUVENTUS CANTI 2016


Medzinárodnej sedemčlennej porote predsedal Adam Osmanovič Murzič / Bielorusko.

Medzinárodnú spevácku súťaž Imricha Godina IUVENTUS CANTI vyhlasovanú Ministerstvom školstva, vedy výskumu a športu SR organizuje Základná umelecká škola Imricha Godina Vráble a mesto Vráble na počesť slávneho vrábeľského rodáka, operného speváka európskeho mena a významného pedagóga Doc. Imricha Godina. Súťaž IUVENTUS CANTI je členom medzinárodnej organizácie EMCY European Music of Competition for Youth. Má za cieľ prispievať k rozvoju vokálneho umenia, napomáhať umeleckým školám pri výchove spevákov. Vytvára podmienky na prezentáciu mladých talentovaných spevákov, ukazuje súčasný trend slovenskej speváckej školy a škôl iných národov. Pre mnohých mladých spevákov znamená úspešný štart na Godinovej speváckej súťaži rozhodujúci krok na profesionálnu dráhu, na koncertné pódia a svetové operné scény.

IUVENTUS CANTI každoročne podporuje Mesto Vráble, Ministerstvo školstva, vedy výskumu a športu SR a Ministerstvo kultúry SR.



Zdroj: Jozef Vrábel