Po úspešných dvoch ročníkoch Stredovekých dní v Hlohovci si organizátori v programe pripravili viacero noviniek. Pribudnú náučno-dejepisné bloky pre školy, ktoré začnú v prvý deň festivalu, v piatok 24.6. v dopoludňajších hodinách. Priaznivci podujatia sa môžu tešiť na rozšírenie festivalu z pôvodných dvoch na tri dni.

„Podujatie Stredoveké dni v Hlohovci sa teší veľkej obľube najmä u rodín s deťmi. Práve preto sme sa rozhodli pripraviť blok pre školy, aby sa deti okrem pekných zážitkov aj niečo zaujímavé dozvedeli, ale i naučili“ uviedol hneď na úvod hlavný organizátor podujatia Peter Kolišťanik.


Tento blok tak bude určený iba pre školy ako doplnok, resp. obohatenie svojich vedomostí z histórie. Ambíciou organizátorov je, aby boli deti zábavnou a interaktívnou formou konfrontované so stredovekými tradíciami, umením, kultúrou a históriou. Chcú tak zvýšiť záujem detí o našu kultúru a poznanie zvykov našich predkov. Do projektu sa môžu zapojiť základné či stredné školy v rámci exkurzií alebo aj ako súčasť výletov na konci školského roka.

Stredoveké dni sa tento rok budú tešiť viacerým novinkám v programe. Tú pravú atmosféru starých čias spestrí živá stredoveká hudba, ktorá bude viacerými vstupmi spríjemňovať čas návštevníkov podujatia.

Do Hlohovca zavítajú aj „šermiarske etúdy“ z Moravy. Predvedú nám majstrovstvo od utajovaných sekov nemeckých majstrov, cez cit pre tempo Talianov, až po tanečnú eleganciu španielskeho šermu. Najväčšou perlou v programe budú tento rok Landsknechti a veľmi dobre známi Gladiátori. Landsknechti predstavujú najlepšie vojenské jednotky jeho veličenstva cisára Ferdinanda Habsburského, ktoré sa neraz postavili obávanej švajčiarskej pechote, Francúzom, či Turkom. Scénka plná farieb, dymu, výbuchov, a bojového ryku. Piesok arény rozvíria nohy udatných mužov – Gladiátorov. Necháte svoj palec dole alebo ho na znak priazne vztýčite? Pribudnú aj skvelí žongléri, fakíri a návštevníkmi veľmi obľúbená ohňová show, ktorá bude večernou bodkou a ukončením festivalového dňa.

Tak ako minulý rok, na akcii spolupracuje viacero partnerov. Najvýraznejšie sa zapojil Generálny partner akcie pivovar Sessler z Trnavy. Receptúra piva z tohto rodinného pivovaru siaha až do 18. storočia.

Do akcie sa zapojilo aj Mestské kultúrne centrum, ako jeden z hlavných partnerov podujatia. „Mesto Hlohovec vždy rado podporí akcie, ktoré oslovia nie len obyvateľov mesta, ale pritiahnu tiež návštevníkov zo širokého okolia. Vzhľadom na vysokú úroveň predchádzajúcich ročníkov Stredovekých dní a pozitívny ohlas medzi verejnosťou nielen z Hlohovca, sme sa rozhodli opäť prijať ponuku na spoluprácu a podieľať sa na organizácii tretieho ročníka. Myslíme si, že Stredoveké dni by sa mohli stať jedným z dlhodobých pilierov kultúrneho kalendára mesta Hlohovec, ktoré prináša novú podobu kultúrnych podujatí a vhodne zapadá do rámca ďalších kultúrnych aktivít v meste. Mestské kultúrne centrum preto vyčlenilo prostriedky na podporu Stredovekých dní“ povedal primátor mesta Miroslav Kollár.

Neodmysliteľnou súčasťou takéhoto podujatia je samozrejme aj dobré jedlo a pitie. Ani pri Stredovekých dňoch to nebude inak. Návštevníci nájdu v areáli Zámockej záhrady pestrú ponuku tradičných jedál a nápojov, podľa informácii od organizátora je pripravených viacero zaujímavých noviniek. Nebudú chýbať ani stánky so širokou ponukou ručných výrobkov, historickí remeselníci, jazda na koni, maľovanie na tvár, umelecké maľovanie portrétov a mnoho ďalších zaujímavých atrakcií.

V rámci Stredovekých dní budú aj tento rok prebiehať sprievodné akcie. Pod taktovkou Vlastivedného múzea v Hlohovci sa zopakuje úspešný Zámocký poznávací okruh. Nebude chýbať obľúbené člnkovanie na Zámockom rybníku.

Vstupné Hlohovčania: 3€/deň, 6€/3dni
Vstupné ostatní 6€/deň, 10€/3dni (v predpredaji zľava)
Viac informácii o vstupnom: www.stredovekedni.sk/index.php?page=tickets

Viac informácii o akcii nájdete na stránkach www.stredovekedni.sk alebo na Facebooku - Stredoveké dni v Hlohovci. Svoju účasť/neúčasť môžete potvrdiť aj na vytvorenej udalosti k akcii na tomto linku: https://www.facebook.com/events/1103753562970573/

III. ročník Stredovekých dni v Hlohovci aj pre školy III. ročník Stredovekých dni v Hlohovci aj pre školy III. ročník Stredovekých dni v Hlohovci aj pre školy III. ročník Stredovekých dni v Hlohovci aj pre školy


Stredoveké dni v Hlohovci - 24. - 26.6.2016 - Videopozvánka




Zdroj: TS