23. ročník Medzinárodného strojárskeho veľtrhu v Nitre
1.ročník výstavy leteckej techniky a príslušenstva AeroExpo 2016


24. – 26.5. 2016 od 9:00 do 17:00 hod.
27.5.2016 od 9:00 do 15:00 hod.

Prehliadka expozície Aero - Expo: 24.5.2016 od 12:30 do 13:00 hod., Letisko Nitra
Odhalenie sochy M.R. Štefánika: 24.5.2016 od 13:00 do 13:30 hod., Letisko Nitra
Prehliadka múzea historických lietadiel AVIATIK KLUB –AERO SLOVAKIA, a.s.: 24.5.2016 od 13:30 do 14:00 hod., Letisko Nitra
Letové ukážky a zoznamovacie lety: Počas celej doby trvania výstavy, Letisko Nitra

Najväčší a najvýznamnejší veľtrh svojho druhu na Slovensku sa uskutoční od 24. do 27. mája na výstavisku Agrokomplex v Nitre a spojený bude aj s prvým ročníkom unikátnej výstavy leteckej techniky a modelárstva s názvom Aero – Expo, ktorej súčasťou budú aj letové ukážky na blízkom letisku v obci Janíkovce pri Nitre.

Medzinárodný strojársky veľtrh sa bude v Nitre konať už po 23. krát a opäť bude pre návštevníkov pripravené obrovské množstvo expozícií s najnovšími strojmi či technológiami zo sveta strojárstva. Samozrejmosťou budú tento rok aj sprievodné výstavy Eurowelding, Cast – Ex, Chemplast, Ema a Techfórum, ku ktorým sa pridá aj výstava leteckej techniky Aero – Expo.

Aero – Expo bude súčasťou Medzinárodného strojárskeho veľtrhu vôbec po prvýkrát. Bude pozostávať zo statickej časti, ktorá zahŕňa prezentácie v pavilóne s informačným stánkom a plochou pre exponáty a z letových ukážok na letisku Nitra – Janíkovce. Doprava registrovaných návštevníkov na letisko bude zabezpečená.

Prehliadka jedinečného AeroMobilu

Každý návštevník bude mať možnosť spoznať slovenské unikáty z oblasti letectva. Medzi inými bude možnosť prehliadnuť si svetovo jedinečný aeromobil, ktorého autorom a výrobcom je pán Štefan Klein a jeho dielo mohli vidieť dokonca aj návštevníci svetového Expa v Miláne. Celkovo bude výstava zameraná na ľahkú leteckú techniku, inak nazvanú Ultralight, do ktorej rozhodne spadá aj výrnik Joker, taktiež slovenskej výroby. Ďalšie typy lietadiel a vrtuľníkov vystavených v expozíciách budú tieto: Fox, Viper SD 4, Joker Trike, Joker Tyger G7, PPG trojkolka, MI-8, Robinson 22, Tercel a iné.

Na letisku v Janíkovciach odhalia sochu M.R. Štefánikovi

Medzi sprievodnými akciami bude aj odovzdanie pocty M.R. Štefánikovi, a to odhalením jeho sochy na letisku v Janíkovciach. Mladí priaznivci aviatiky sa tiež dozvedia, že učiť sa pilotovať sa dá dokonca už od veku štrnásť rokov. Leteckí modelári budú môcť obdivovať výtvory šikovných rúk a prostredníctvom detailne prepracovaných modelov v najrôznejších mierkach, sa k letectvu cez umenie modelárstva dostanú aj tí najmenší.

Počas veľtrhu budú na výstavisku udelené i viaceré ocenenia. Významnou súťažou je „Inovatívny čin roka 2015“, ktorú vyhlásilo Ministerstvo hospodárstva SR s cieľom povzbudiť podnikateľské subjekty i fyzické osoby k inovatívnym aktivitám. Pripravená je tiež súťaž o cenu veľtrhu, v rámci ktorej bude ocenených 7 exponátov a jedna expozícia. V súťaži o najlepší strojársky výrobok roka 2015, ktorú vyhlasuje Zväz strojárskeho priemyslu SR, budú ocenené výrobky. Neodmysliteľnou súčasťou veľtrhu je i bohatý odborný program.

Počet vystavovateľov sa minulý rok dostal na číslo 405 a v zastúpení na veľtrhu pôsobilo ďalších 217 firiem. Celkovo sa dali vidieť expozície z dvadsiatich dvoch krajín na ploche 24 500 metrov štvorcových, pričom sa veľtrhu zúčastnilo 15 100 návštevníkov a zaregistrovaných bolo 112 novinárov.

Dlhoročná existencia medzinárodného strojárskeho veľtrhu, vysoko odborné sprievodné podujatia, novinky z oblasti strojov, zvárania, hutníctva, výroby plastov, automatizácie i stavebnej a manipulačnej mechanizácie, či celý rad benefitov pre odborných návštevníkov sú nepochybne dobrým signálom kvality tohto významného podujatia. Nepremeškajte túto jedinečnú príležitosť a navštívte aj výstavu, aká v Nitre ešte nebola. Pavilóny B,C a vonkajšie plochy budú prezentovať to najlepšie, čo sa v leteckom priemysle na Slovensku dá vidieť. Komu nebudú stačiť bohaté expozície, ten si rozhodne vychutná letecké ukážky na neďalekom letisku.

23. ročník Medzinárodného strojárskeho veľtrhu v Nitre


Tlačová správa MSV + Aero Expo 2016




Zdroj: Agrokomplex Nitra