Prístupná bude verejnosti v priestoroch Galérie MLYNY v termíne od 5. júla do 7. augusta 2016 denne 9.00 – 21.00 h.

Galéria MLYNY v Nitre po dvoch rokoch opäť hostí jedinečnú medzinárodnú výstavu nadrozmerných pieskových sôch. Šesť najlepších pieskových sochárov sveta bude v dňoch 29.06. – 04.07.2016 pred zrakmi verejnosti vytvárať jedinečné diela podľa vlastného námetu. Samotné otvorenie výstavy bude 5. júla 2016.

Fotogaléria z príprav sôch, 30. jún 2016

Sochy z piesku Mlyny Nitra 2016 Sochy z piesku Mlyny Nitra 2016 Sochy z piesku Mlyny Nitra 2016 Sochy z piesku Mlyny Nitra 2016 Sochy z piesku Mlyny Nitra 2016 Sochy z piesku Mlyny Nitra 2016 Sochy z piesku Mlyny Nitra 2016 Sochy z piesku Mlyny Nitra 2016


Táto jedinečná výstava je jednou z najobľúbenejších prehliadok pieskového sochárstva na svete vôbec. Najlepší pieskoví sochári z rôznych krajín a rôznorodých kultúr sa radi do MLYNOV vracajú na ďalšie ročníky tohto podujatia, aby vytvorili a predstavili nové diela, ktoré potom môžu návštevníci obdivovať väčšinu letnej sezóny. Tento ročník nitrianskeho pieskového festivalu má ambiciózne obsadenie hostí a výtvarníkov z rôznych kútov sveta, od Spojených štátov amerických až po Rusko. Tí sa stretnú v Galérii MLYNY, aby vyjadrili svoj názor na súčasný svet, ktorý sa vďaka rýchlym možnostiam komunikácie, zdieľaním globálnych problémov a prepojením ich dôsledkov stáva menším, kompaktnejším, ale zároveň krehkejším a labilnejším a už dávno nám nenecháva priestor myslieť si, že určité udalosti na druhej strane zemegule sa nás netýkajú. Týmto "holistickým" pojatím je prehliadka pieskového umenia v Galérii MLYNY jedinečnou na svete.

6 umeleckých sôch sa bude realizovať v priestore pri hlavnom vstupe a zvyšných 6 nesúťažných sôch na tému osobnosti Slovenska v pasážach na všetkých troch poschodiach. Na výstavbu sôch bude použitých viac ako 150 ton piesku, ktorý bude pre získanie pevnosti postupne navážaný do drevených foriem a stláčaný do potrebnej kvality. Samotný piesok musí mať špeciálnu kvalitu a ide výlučne o kopaný piesok s vysokou zložkou ílu.

Po fáze náročných príprav prídu na rad samotní umelci. Už od dnes tvarujú piesok pod svojimi rukami do nimi určených predstáv a postupným opracovávaním vytvoria unikátne umelecké diela s rozmermi dosahujúcimi aj 3-metrové výšky. Fáza tvorby sôch patrí nesporne medzi atraktívne obdobie výstavy.

Šesť sôch, ktoré sú voľnou umeleckou tvorbou sochárov, budú zároveň súťažnými sochami v diváckom hlasovaní o Najkrajšiu sochu festivalu a teda súčasťou tejto netradičnej výstavy sa stanú i samotní návštevníci Galérie MLYNY, ktorí v hlasovaní udelia hlavnú Cenu diváka.



Zdroj: Mlyny Nitra, foto Nitralive.sk