Milovníci poctivého piva si už zvykli na pravidelné degustačné podujatie Salón Piva, ktoré sa koná minimálne dvakrát ročne v Bratislave, a najnovšie zožalo úspech i na východe republiky v Košiciach. Tentoraz sa pivný sviatok malých pivovarov presunie aj do Nitry a fanúšikovia nezávislého piva ho budú môcť navštíviť 18. -21. augusta na výstave Agrokomplex. Čakať ich bude takmer 50 druhov piva od 14 malých pivovarov.

Nitra má bohatú pivovarnícku históriu, kurzy sladovníctva, pivovarníctva či senzorického hodnotenia piva sú dokonca dostupné aj na tamojšej univerzite. Okrem toho sú v meste tri malé pivovary, z ktorých hneď dva budú svoje pivá ponúkať aj na Salóne Piva. Prvým z nich je pivovar Trogár, ktorý je na nitrianskej pivnej scéne už tri roky a vznikol v najstaršej súkromnej rodinnej krčme U Vlka. Druhým nitrianskym pivovarom je novovzniknutý pivovar Pribina. Pivní fajnšmekri sa môžu tešiť na rôzne novinky, tradične aj na pivá navarené a prezentované špeciálne iba na túto príležitosť. Jedným z nich bude opäť počin chlapcov zo Salónu Piva, pivný špeciál typu Saison s príznačným názvom Don Sauvignon. „Pri jeho výrobe boli použité aj kvasinky typu Champagne a do sekundárneho kvasenia bola pridaná hroznová šťava odrody Sauvignon,“ opisuje svoje pivo jeden z organizátorov a zároveň domovaričov, Ivan Čižmárik. Pivo bolo varené v kooperácii s holíčskym pivovarom WYWAR. Pivári budú môcť ochutnať aj pivá so zaujímavými názvami ako napríklad 11-ku „Ešte jedno“ alebo IPU „Pivo, ktoré nemalo byť“, obe z dielne Jama Craft Brewery.

Partnerom podujatia je tradične aj Asociácia malých nezávislých pivovarov Slovenska (AMNPS), ktorej členovia sú okrem samotnej asociácie združení aj v hnutí PIVOBRANA založenom na obranu nezávislého slovenského piva (www.pivobrana.sk). Za AMNPS príde svoje pivá ponúkať Banskobystrický pivovar Urpiner, Jama Craft Brewery z Chrovátskeho Grobu, rožňavský Kaltenecker, Holíčsky pivovar Wywar, trnavský pivovar Sessler a už spomínaný nitriansky Trogár. Okrem nich sa pivári môžu tešiť aj na ďalšie slovenské minipivovary, ako aj pivovar z Čiech a Poľska. Predseda AMNPS Ľubomír Vančo podujatie komentoval takto: "Veľmi sa teším, že sa malé pivovary odprezentujú aj v Nitre a na takejto prestížnej výstave. Pre našu asociáciu je cťou ukázať širokej, ale i odbornej verejnosti, čo máme nové a aké pivá sme za posledné obdobie pripravili."

Salón Piva bude lokalizovaný v pavilóne M4 a bude dostupný iba pre návštevníkov výstavy Agrokomplex. Vstupenkou bude nový degustačný pohár TULIP za 2 €. Pivo sa tentoraz nebude ochutnávať za žetóny, ale za peniaze. Salón Piva je otvorený od 9.00 do 18.00 hod.

Viac informácií nájdete na www.salonpiva.sk

Zoznam pivovarov a pív

Art Solution
Chmelonáda

Beervana
Žilina, Craft beer bar a kočovný pivovar

Zealander, 11°, Svetlý ležiak
RupicAPrA, 12°, American Pale Ale
Kométa, 13°, American Wheat
Untitled, 13°, American Pale Ale

:) happy
Bratislava, kočovný pivovar

Don Sauvignon, Saison 12°, special edition HAPPY WYWAR
Nadržaný klokan, SMASH Saison 12°, special edition HAPPY WYWAR

JAMA Craft Brewery
Chorvátsky Grob

Kaltenecker
Rožňava

Kaltenecker 11°
Wiener Kaletnecker 12°
Weizen 12°
Brokát Dark Lager 13°
Yakima IPA 13°
Tokaj IPA 13°
15 druhov fľašového 0,33 l

Piwne Podziemie
Poľsko

Gold Digga, 16°, West Coast IPA s grepovou kôrou
Hopface Killah, 15°, American IPA
Sezon Ogórkowy, 11°, Saison s uhorkami
Chmielokrata, 15°, Hop Heavy American IPA
Blakalicious, 15°, American Stout
Summer Freakout, 13°, American Wheat
Berliner Weisse, 10°, Berliner Weisse s jahodami a rebarborou

Pivovar Pribina
Nitra

Prešovský pivovar
Prešov

Sessler
Trnava

11,5° svetlý ležiak
13° tmavý špeciál
20° svetlý špeciál
IPA
pšeničné

Pivea – nealkoholický nápoj

Trogár
Nitra

Urpiner
Banskobystrický pivovar

Pivo svetlé 10°
Pivo svetlé 12° nefiltrované kvasnicové
Pivo svetlé 14° Extra chmelené
Pivo svetlé 16°
Radler (limetka/citrus)
Kaprál 11° (polotmavé pivo)
BB Kola

WYWAR
Holič

Pivovar Bakalář
Rakovník CZ

Pražáčka - Tradičné české svetlé pivo,sviežej chuti a svetlej zlatej farby s príjemnou voňou a jemnou horkosťou. Obsah alkoholu: 4,0% obj. Černovar tmavý ležiak – Vyznačuje sa bohatou chuťou, ktorá je daná použitím špeciálnej kombinácie štyroch druhov sladov, čo dodáva pivu plnosť a výnimočnú karamelovú chuť. Obsah alkoholu: 4,5% obj.
BAKALÁŘ sv.ležiak za studena chmelený – Nezameniteľné pivo charakteristické nádherným aroma sušených chmelových hlavičiek a sýtou farbou. Obsah alkoholu: 5,2% obj. BAKALÁŘ medový špeciál – špeciálne svetlé pivo bohatej chuti s nádychom chmelovej horkosti a podtónom lesného medu. Obsah alkoholu: 5,8% obj. BAKALÁŘ nealkoholický za studena chmelený – vyvážená chuť nealko piva daná dokonalým spojením sladového základu vareného s vysoko kvalitným chmelom a sušených chmelových hlavičiek. Obsah alkoholu: max.0,5% obj.

Ginger Mania
Prešov



Zdroj: Nitralive.sk