Tretia augustová sobota v Nitre už niekoľko rokov patrí multižánrovému festivalu FLAAM. Niekoľko stoviek návštevníkov si 19. augusta užilo intímnu atmosféru outdoorového kultúrneho centra Hidepark plnú hudby na čele s bratislavskými Korben Dallas, kvalitné gastro... či pre festival typickú vatru. Aký bol FLAAM 2017?

Brány festivalu sa otvorili 19. augusta niečo po druhej. Organizátorov od rána trápili predpovede počasia, vďaka ktorým museli presunúť handmade market do chill-out zóny vo vojenskom stane. Hneď na začiatku si tak slabý dážď vyžiadal svoju daň, zrušené premietanie bloku víťazných filmov zo študentského filmového festivalu ÁČKO, ktoré sa malo v chill-out zóne odohrávať. Organizátori však reagovali okamžite, pri vstupe začali za symbolický poplatok predávať pršiplášte a areál čo najviac prispôsobili nepriaznivému počasiu.

FLAAM 2017 AFTERMOVIE



Za posledné roky sa na FLAAME predstavila špička slovenskej nekomerčnej scény, kapely ako Chiki liki tu-a, Fallgrapp, Bad Karma Boy, pesničkárka Katarzia a ďalší. Festivalový tím však nikdy netajil ambíciu dotiahnuť do Nitry zahraničných umelcov. Tento rok sa im to konečne podarilo s alternatívnym duom Coals z Poľska. „Poľsko je nekonečná studňa skvelej hudby, tá však na Slovensko preniká ťažko. Coals sú na tamojšej alternatívnej scéne dosť veľké meno, absolútne sme sa do nich zamilovali, tak sa stali našou prioritou. Veľmi ma teší, že to vyšlo,“ hovorí jeden z organizátorov a stage manager Martin Zaujec.

Práve Coals priniesli medzi čisto slovenský line-up čerstvý vietor v podobe éterického, naliehavého hlasu frontmanky Kasie Kowalczyk, temnejšej verzie popovej divy Florence Welch. Spolu s minimalistickými bítmi Łukasza Rozmysłowského pripomínajúcimi britských The xx, zmagnetizovali celý Hidepark a dokázali, prečo sú obľúbencami kultovej americkej rádio stanice KEXP. Ak je toto tá zahraničná hudba, ktorú chcú organizátori na festival pozývať, držíme im palce!

Čaru Coals neodolalo ani slnko nad festivalovým areálom. Pod rozohnanými mrakmi tak po nich mohla na pódium (a nielen tam) vyjsť ďalšia dvojka, Vrbovskí víťazi. Bratia Jobusovci sú predstaviteľmi vlastného hudobného žánru, priemyselného folklóru, spojenia na oko absurdných, no plne funkčných hudobných nástrojov zostrojených z náradia, či odpadového materiálu a trefných humorných textov. Na FLAAME opäť potvrdili, že nebyť obmedzení slovenčiny, sú jedným z najexportnejších produktov slovenskej hudobnej scény.

Charakter tohtoročného FLAAMU však určili tri kapely, ktoré na hlavnom - a jedinom - pódiu, ktoré organizátori vďaka kanoe uloženému na jeho streche nazývajú KANOE WEST STAGE, predviedli rôzne obdoby súčasného alternatívneho rocku.

Bratislavskí nvmeri vo svojej tvorbe miešajú vplyvy škandinávskeho indie-popu a matematických beatov, a hoci nie sú typicky festivalovou kapelou, ich koncert ľudí dokonale pripravil na prichádzajúcu (našťastie len) energickú búrku.

Tá prišla v podobe koncertu azda najznámejšej kapely slovenskej alternatívy Korben Dallas. Trio Juraj Benetin, Lukáš Fila a Ozo Guttler si podmanilo našu scénu pred niekoľkými rokmi singlom Otec, na ktorý nadviazali silným albumom Banská Bystrica a najnovšou doskou Stredovek. Na FLAAME svojej povesti nič neostali dlžní. Dav ľudí pred pódiom spieval s Benetinom - ktorý netajil svoje očarenie festivalovým areálom - skoro každú pesničku.

Na Slovensku sa stalo tradíciou, že takmer každý festival má jednu takzvanú domácu kapelu. Pre FLAAM je ňou trio Fresh Out Of The Bus, ktorých bubeník Martin Zaujec je jedným zo zakladateľov festivalu. FLAAM pre post-indie trio predstavuje jeden z mála koncertov, ktoré každoročne doma odohrajú a na odozve publika to bolo cítiť. Komplexný zvuk kapely s charizmatickým hlasovým prejavom frontmana Tomáša Lobba zavŕšil päticu koncertov festivalového večera.

O zvyšky síl sa publikum po polnoci pokúsili obrať dvaja slovenskí producenti a dji. Jeden z nich sa na pódium vo festivalový večer už postavil - FVLCRVM je alter ego Pištu Kráľoviča, frontmana nvmeri, ktorý nadupaným setom potvrdil slová Juraja Benetina, ktorému FLAAM pripomenul akcie v jeho obľúbenom Berlíne. Po Pištovi sa zvyšky potu z posledných festivalových mohykánov pokúsil vyžmýkať jeden z najväčších talentov našej drum’n’bass scény, Mário Dočekal A.K.A. Subtension.

Hoci bol tohtoročný FLAAM mierne poznačený nepriazňou počasia, na atmosfére festivalu, jeho organizácii či samotných návštevníkoch to nebolo vôbec vidieť. Návštevníci si ponúknutý hudobný program užili do bodky, o čom svedčí aj to, že poslední návštevníci v areáli zotrvali dlho po skončení oficiálneho programu. Festival rastie kvalitatívne aj čo sa týka ponuky jedla, nasleduje trend, pri ktorom cigánsku a klobásu na festivaloch nahrádzajú napríklad francúzske palacinky. Potvrdilo sa tak, že FLAAM má našliapnuté k povesti jednej z najzaujímavejších letných akcii u nás. Ako vidia jeho budúcnosť samotní organizátori?

„Z roka na rok sa snažíme festival zlepšovať, nerobiť ho až tak na kolene, veľa sa učíme. Tento rok nám veľmi pomohol grant z Fondu na podporu umenia, bez ktorého by festival určite takto nevyzeral. Priestor a ľudí Hideparku milujeme, nevylučujem však, že o pár rokov sa pokúsime presťahovať do väčšieho priestoru,“ hovorí riaditeľ festivalu Marián Tesák.

Vznikne teda v Nitre ďalší veľký slovenský festival? „Asi nie. Sme fanúšikmi veľkých letiskových festivalov, no netrúfame si ich dobiehať. FLAAM je zatiaľ maličký, no práve vďaka tomu, a osobitému priestoru Hideparku, má svoj charakter. Ak ho budeme chcieť presunúť, musíme nájsť podobný priestor. A kto na Hideparku bol vie, že to bude ťažké,“ hovorí Tesák a dodáva, že prípravy na budúci ročník už začali. FLAAM 2018 sa uskutoční 18. augusta 2018. Ako inak, na nitrianskom Hideparku.

Fotogaléria

FLAAM 2017 FLAAM 2017 FLAAM 2017 FLAAM 2017 FLAAM 2017



Zdroj: lm