Ako si môžete počas zimy zachovať zdravie?

Aby ste túto zimu zostali zdraví, musíte sa o seba postarať komplexne. Uistite sa, že myslíte na všetky svoje duševné, fyzické a emocionálne potreby.

Zamerajte sa na prísun vitamínov

Vitamíny celkovo pomáhajú vášmu telu pri plnení viacerých dôležitých funkcií. Napríklad vitamín D pomáha udržiavať normálnu hladinu vápnika a fosforu v krvi. Vitamín C môže pomôcť znížiť riziko vzniku niektorých druhov rakoviny vrátane rakoviny pažeráka, žalúdka a prsníka. Ak vás predsa len chytí nádcha alebo chrípka, siahnite po lieku sinupret, ktorý vám pomôže zvládnuť nepríjemné symptómy.

Nezabúdajte si občas dopriať

Doprajte si trochu času pre seba a oddýchnite si. Chvíľu prestaňte myslieť na svoje povinnosti, vypnite svoju hlavu a užite si čas strávený relaxovaním. Správajte sa k sebe s rovnakou láskavosťou a starostlivosťou, s akou by ste sa správali k priateľovi. Súcitné správanie voči sebe samému vám môže pomôcť pri podpore lepšieho duševného zdravia.

Poriadne si umývajte ruky 

Vedeli ste, že umývanie rúk je jedným z najdôležitejších krokov, ktoré môžete urobiť, aby ste sa vyhli ochoreniu a šíreniu choroboplodných zárodkov? Poriadne umývanie rúk by malo byť samozrejmosťou, hoci časy pandémie už pominuli.

Naučte sa zvládať stres

Stres môže negatívne ovplyvniť váš pohybový aparát, dýchací systém, kardiovaskulárny systém, endokrinný systém, gastrointestinálny systém, nervový systém a ďalšie. Obmedzte príjem návykových látok, vyhľadajte podporu priateľa či rodiny a vyhnite sa sociálnej izolácií. Stravujte sa pravidelne a v rámci možností zdravo. To všetko prispieva k tomu, aby sa pocity úzkosti či depresie čo najviac zminimalizovali. 

Majte so sebou trpezlivosť, buďte k sebe láskaví a prežite zimné mesiace v zdraví.