NITRA 8. februára (SITA) – Vydávanie mesačníka Nitra s 35-ročnou tradíciou bude už zrejme onedlho minulosťou. Vedenia mesta pozastavilo vydávanie kultúrno-spoločenského mesačníka na dva mesiace a je otázne, či ho ešte niekedy obnoví. Podľa primátora Jozefa Dvonča (Smer-SD) mestu postačia na informovanie obyvateľov inzertné strany v schránkových novinách Echo, jeden a pol strany v mesačníku obchodnej Galérie Mlyny a webová stránka.

Člen mestskej mediálnej rady, poslanec a budúci viceprimátor Ján Vančo (KDH) si naopak myslí, že mesačník treba zachovať a radšej pracovať na zvýšení jeho atraktívnosti. Mesačník Nitra má podľa neho medzi obyvateľmi svojich stálych čitateľov. Najmä starší ľudia sú zvyknutí, že za 33 centov v ňom nájdu okrem informácií o dianí v meste aj programy kultúrnych inštitúcií či rozpis bohoslužieb. „Ja neviem, kto o tom rozhodol, ale nie je to dobrý krok. Aj keby ho vyhľadávalo len 100 – 200 ľudí, myslím si, že na takéto veci v prospech obyvateľov by mesto malo nájsť finančné prostriedky,“ povedal Vančo.

„Ja neviem, kto o tom rozhodol, ale nie je to dobrý krok. Aj keby ho vyhľadávalo len 100 – 200 ľudí, myslím si, že na takéto veci v prospech obyvateľov by mesto malo nájsť finančné prostriedky,“ povedal Vančo.

Inzertné strany, ktoré si mesto platí na svoju propagáciu v schránkových novinách, chce postupne zmeniť na vkladané strany. Týždenne chce vkladať jednu novinovú stranu a každé dva týždne dve. Galéria Mlyny zároveň mestu ponúkla jeden a pol strany vo svojom mesačníku zadarmo. „Mesačník sme vydávali v náklade 1 300 kusov, znížil sa náklad a ešte stále sa celý nevypredal. Náklady boli 10 000 eur ročne,“ hovorí Dvonč. Dva mesiace chce počkať na reakciu ľudí, zatiaľ eviduje jeden podnet proti zrušeniu mesačníka.

Komentár Nitralive.sk

Mesačník Nitra má svoju tradíciu a je treba ho udržať. K tomu je ale nevyhnutná jeho modernizácia, pretože ako sa píše v článku, čítajú ho hlavne dôchodcovia. Redaktorov treba vymeniť za mladých, kreatívnych ľudí, ktorí prinesú niečo nové a zaujímavé. Mesto Nitra vynaloží 18 600 eur v roku 2011 na svoju prílohu v týždenníku ECHO čo je nehorázne veľa za čierno-bielu stránku, ktorá len vychvaľuje primátora (podobne ako mesačník Nitra) a obsahovo je skoro nulová. ECHO noviny stratili svoju úroveň a zmenili sa na reklamný časopis. Chcete toto platiť zo svojich daní? My nie...
Zdroj: (SITA, mp;mt), 201102080292, titulná foto www.kosnr.sk