V Nitre sa stalo v júli niekoľko prípadov, pri ktorých prišli o peniaze starší ľudia - upozornite starých ľudí vo Vašom okolí, aby nikomu nedávali peniaze, nepúšťali dnu cudzích ľudí a nenaleteli na podozrivé telefonáty.

Prvý prípad sa stal 24. júla 2014, kedy na dvere bytu 81. ročného dôchodcu zazvonil muž. Starému pánovi povedal, že je policajt a preveruje krádež, ktorá sa stala vo vchode v ktorom býva a prikázal mu, aby si prezrel či mu nechýbajú úspory. Falošný policajt v civilnom oblečení ukázal domácemu pánovi kartičku s nápisom polícia. Dôchodca ho na základe toho pustil dovnútra a dal mu 3 700,-€. Neznámy muž sa pána Jozefa spýtal, či je vdovec a že potrebuje vidieť úmrtný list jeho manželky.

Popis osoby: Muž bol vysoký približne 180 cm, mal krátke prešedivené vlasy oválnu tvár a upravenú bradu. Mohol byť vo veku medzi 45 až 50 rokov. Oblečené mal sako bledosivej farby a nohavice bledej podobnej farby. Polícia žiada o pomoc aj prípadných svedkov, ktorí vo štvrtok 24. júla v čase medzi 10:00 hod. a 11:00 hod. na Dlhej ulici v Nitre videli muža, ktorý zodpovedá tomuto popisu, aby svoj poznatok oznámili na bezplatnom policajnom čísle 158.

Tento moment zlodej využil, zobral peniaze a z bytu odišiel. Starý pán už našiel len privreté dvere a po peniazoch a policajtovi nebolo ani stopy.

Ako postupovať v tomto prípade?

Pokiaľ vám pri dverách zazvoní človek ktorý sa predstaví ako policajt, žiadajte od neho služobný preukaz, opýtajte sa ho na meno a služobné číslo. Údaje si zapíšte a zavolajte na policajné číslo 158, kde si tieto údaje môžete overiť.

V čase, keď si budete údaje preverovať nechajte osobu stáť pred zatvorenými dverami a počkajte pokiaľ nebudete mať potvrdené, že ide skutočne o príslušníka PZ. Policajta nemusíte vpustiť do bytu.

Polícia môže do vášho príbytku vstúpiť ak sú na to vážne dôvody na základe súdneho príkazu alebo ak je ohrozený život zdravie alebo majetok.

Druhý prípad sa stal tiež v júli v Nitre. 75 ročnú pani Martu telefonicky oslovila žena, ktorá sa predstavila ako jej vnučka. Tá si od nej chcela požičať 2000,-€. Falošná vnučka poslala pre babku aj taxík, ktorý ju odviezol do banky, aby mohla uskutočniť výber peňazí. Keď sa vracala domov oslovil ju pred vchodom neznámy muž, ktorý jej povedal, že je kolega jej vnučky a práve s ňou telefonuje. Následne jej oznámil, že ona nemôže prísť a že jej peniaze zanesie.

Polícia začala trestné stíhanie vo veci prečinu podvodu a po páchateľoch pátra.


Zdroj: KRPZ Nitra