NITRA 12. júla (SITA) - Rekonštrukcia vstupného mosta do Nitrianskeho hradu by sa mala začať ešte v letných mesiacoch. Ako agentúru SITA informoval nitriansky diecézny biskup Viliam Judák, práce budú trvať zhruba tri mesiace. Predchádzať im bude výberové konanie na dodávateľa stavebných prác. Celková výška investície je 402 241 eur. „Mesto nám prispelo polovicou nákladov (200-tisíc eur, pozn. SITA), táto čiastka nás veľmi potešila, sme za ňu vďační a teraz budeme môcť most zrekonštruovať od základov,“ povedal Judák.

Vstupný most do hradu má narušenú statiku. Poškodené časti, ktoré sú aj pod príjazdovou cestou, treba premurovať a spevniť, rovnako aj bočné zábradlie. Riešiť sa bude aj problém vlhkosti múrov a dažďová kanalizácia. Rekonštrukcia sa bude robiť pod prísnym dohľadom pamiatkarov podľa historických technologických postupov. Počas nej bude podľa slov Judáka prechod cez most obmedzený, no nebude úplne uzavretý. Sochy svätých, ktoré zdobili most v minulosti, sú už niekoľko rokov zreštaurované a osadia ich po oprave.

Nitriansky hrad pohľad na most

Archeológovia už začali robiť sondy vo vonkajšej hradnej priekope pri moste, kde sa doteraz nikdy výskum nerobil. Priniesť by mal napríklad informácie o tom, z akého obdobia priekopa pochádza a či bola v minulosti prestavovaná. Ako pre agentúru SITA povedal riaditeľ Archeologického ústavu v Nitre Matej Ruttkay, koncom augusta sa začne väčší výskum pri morovom stĺpe, kde by mali vzniknúť sociálne zariadenia. „V minulosti sa tam našli hroby z prelomu 8. a 9. storočia, v rámci včasného stredoveku sú najstaršie na hrade. Je šanca, že by pohrebisko mohlo ďalej pokračovať,“ uviedol Ruttkay. V jednom z hrobov našli vzácne karolínske kovanie opaska.





Zdroj: (SITA, mp;mt), 201107120208, foto Nitralive.sk