NITRA 4. septembra (SITA) – Ruiny kláštora na nitrianskom vrchu Zobor čakajú už niekoľko rokov na prezentáciu verejnosti. Lokalita má veľký historický význam. Na mieste barokového Kláštora svätého Jozefa rehole kamaldulov zo 17. a 18. storočia stál predtým benediktínsky Kláštor svätého Hypolita. Ten vznikol pravdepodobne už v deviatom storočí a je teda najstarším historicky doloženým kláštorom na našom území. O prezentácii kláštora sa hovorí už roky, podľa pôvodných plánov mala byť realitou už v roku 2009. Ako agentúru SITA informoval Marián Samuel z Archeologického ústavu v Nitre, prezentácia stojí a padá na finančných prostriedkoch. Budúci rok by sa archeológovia chceli pokúsiť získať opäť peniaze od mesta Nitra. Mesto už v minulosti podporilo archeologický výskum. „S lokalitou máme ešte plány, bola by veľká škoda to nechať tak,“ skonštatoval Samuel.

Viac o kláštore sa dočítate TU

Kláštor svätého Hypolita bol jedným z náboženských centier Uhorska. Zmieňuje sa o ňom niekoľko písomných prameňov, najstaršie zachované sú Zoborské listiny z rokov 1111 a 1113. Archeológovia majú k dispozícii presný plán kláštora, ako vyzeral v polovici 18. storočia, podrobne popisuje všetky miestnosti. Prvý výskum v lokalite sa robil v roku 1942, posledný v roku 2008. Podarilo sa tu nájsť niekoľko desiatok keramických a sklenených nádob, rôzne krčahy, amfory, misky, nočník či sklenený stredoveký korálik. Zaujímavým nálezom bola zdobená románska hlavica zrejme z 12. storočia, ktorá nemá na Slovensku ani v Čechách bezprostrednú paralelu. V roku 2008 preskúmali archeológovia mníšsky príbytok, ktorý sa zachoval z obdobia baroka. Pod ním zachytili aj zvyšky muriva a dlažby zo stredoveku. Na základe výsledkov výskumu archeológovia vytvorili 3D rekonštrukciu príbytku.

Historický pohľad na kláštor

Zoborský kláštor historická foto

Dnes môžeme vidieť už len jeho ruiny

Zoborský kláštor ruiny

Zoborský kláštor bol pravdepodobne spätý s románskym Kostolom svätého Michala v mestskej časti Nitry Dražovce, ktorý bol zobrazený aj na 50-korunovej bankovke. Archeológ Alexander Ruttkay, ktorý tam robil pred rokmi výskum, dospel k názoru, že funkciu kňazov v Dražovciach zrejme vykonávali mnísi zo Zobora. Z kostolíka mali výhľad priamo na vežu Zoborského kláštora. Našli sa tu napríklad strieborné prstene s dvojkrížmi a nápismi so vzťahom ku kláštoru.

Dnešný pohľad na miesto, kde stál kláštor

Liečebný ústav Zobor

Zdroj: (SITA, bl;mp), 201109040068, www.oocities.org, Nitralive.sk