NITRA 5. septembra (SITA) – Nový školský rok sa dnes začal na 67 stredných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti Nitrianskeho samosprávneho kraja. Dve školy - Strednú odbornú školu Hrkovce a Strednú odbornú školu na Nitrianskej ceste 61 v Nových Zámkoch - kraj vyradil zo siete k 31. júlu. Obe nesídlili vo vlastných budovách, teraz sa budú žiaci učiť v nových a moderných priestoroch, informoval agentúru SITA hovorca Nitrianskeho župana Stanislav Katrinec. Kraj ušetrí na mzdových a prevádzkových nákladoch a zároveň efektívnejšie využije priestory na školách.

Zanikli aj tri školské zariadenia - Stredisko praktického vyučovania na Továrnickej 1632 v Topoľčanoch, Stredisko praktického vyučovania na Ďurčanského 2 v Nitre a Školské hospodárstvo, Albertov dvor 8, Šurany. Okrem finančnej úspory je dôvodom optimalizácie aj demografický vývoj, kraj musí zároveň ponuku odborného vzdelávania prispôsobovať potrebám a požiadavkám trhu práce. V roku 2002 prešlo pod zriaďovateľskú pôsobnosť kraja 107 stredných škôl a školských zariadení, teraz ich je 67. Župa postupne vyradila zo siete škôl všetkých päť školských hospodárstiev. „Počty žiakov v študijných odboroch s poľnohospodárskym zameraním klesli natoľko, že zariadenia prestali plniť svoj účel,“ skonštatoval Katrinec.

Do 14 mestských základných škôl v Nitre nastúpilo 6 055 žiakov, z toho 718 prvákov. Najviac ich má už tradične najväčšia základná škola v meste na Benkovej ulici a najmenej Základná škola Ščasného v mestskej časti Dražovce. Ako agentúru SITA informoval Andrej Jančovič z radnice, počas letných prázdnin zrekonštruovali kanalizáciu v ZŠ Ščasného, ZŠ kráľa Svätopluka a ZŠ kniežaťa Pribinu. Materskú školu na Dolnočermánskej ulici momentálne zatepľujú a obnovujú fasádu budovy. Peniaze poskytlo mesto Nitra a časť ide z projektu z Ekofondu. K 1. septembru zanikla mestská organizácia Správa materských škôl, jej agendu bude zabezpečovať odbor školstva na magistráte. Samospráva tým ušetrí na prevádzkových nákladoch na budovu na Vŕšku a na platoch zamestnancov.

Zdroj: (SITA, mp;mt), 201109050174, foto na titulke Nitralive.sk (ZŠ Nábrežie mládeže v Nitre)