NITRA 25. novembra (SITA) – Nitru stála mestská hromadná doprava o 1,45 milióna eur viac ako mesto plánovalo. Kým v rozpočte na rok 2010 samospráva na vykrytie straty za výkony vo verejnom záujme počítala so sumou dva milióny eur, skutočná strata dosiahla 3,145 milióna eur. Vyplatenie zvyšku sumy schválili poslanci na mestskom zastupiteľstve. Keďže samospráva toľko peňazí nemá, vyriešila to šalamúnsky. Pohľadávku dopravcu Veolia Transport odkúpi banka, pričom poplatky a úroky bude znášať Veolia Transport. Predstavuje to zhruba 50-tisíc eur. Takto má však aspoň záruku, že svoje peniaze uvidí už čoskoro. „Hľadali sme riešenie, pretože nie je jednoduché z finančného hľadiska naraz zaplatiť Veolii takúto čiastku za súčasnej situácie v rozpočte. Šetríme, kde sa dá, hľadáme rezervy,“ povedal primátor Jozef Dvonč. Mesto po dohode s novým veriteľom - bankou - uhradí podlžnosť v pravidelných mesačných splátkach v priebehu 12 mesiacov.

Cestujúcu verejnosť v Nitre čaká od 1. februára 2012 pravdepodobne zvýšenie cestovného. Rušiť sa zrejme budú aj niektoré menej vyťažené linky. Dvonč pripustil, že cestovanie bude menej komfortné ako doteraz. „Ak majú niektoré autobusy voziť dvoch ľudí, tak nech tí ľudia chodia radšej taxíkmi. Ale potom budeme musieť zniesť aj kritiku, že sa zníži obslužnosť,“ povedal poslancom. Zároveň poukázal na to, že v marci – apríli bude mať mesto na stole nové vyúčtovanie za rok 2011. „Znova príde problém. Teraz je to tak, že by sme sa mali vysporiadať v priebehu dvoch rokov s tromi rokmi vyúčtovania výkonov vo verejnom záujme,“ skonštatoval Dvonč. Ako ďalej dodal, v roku 2013 už chce mať mesto vyrovnané všetky podlžnosti. V návrhu rozpočtu na rok 2012 počíta magistrát so sumou 2,5 milióna eur na MHD.

Primátor priznáva, že samospráva chce na jednej strane šetriť životné prostredie a odbremeňovať mesto od áut využívaním MHD, na strane druhej chce dávať na vykrytie straty vo verejnom záujme čo najmenej peňazí. Dopravcovi napríklad kvitovala nákup nových ekologických autobusov, investícia sa však premietla do straty, čo sa už mestu nepáči. „Suma, ktorú platí za stratu vo verejnom záujme mesto Nitra, je v rámci Slovenska v prepočte na kilometre takmer najnižšia,“ podotkol vedúci odboru komunálnych činností Pavol Jakubčin mestským poslancom.

Zdroj: (SITA, mp;mt), 201111250047, foto na titulke Nitralive.sk - z výstavy Autosalón Nitra