NITRA 4. decembra (SITA) – Na Svätoplukovom námestí v centre Nitry bude možno v budúcnosti stáť kamenná socha kráľa Svätopluka v nadživotnej veľkosti. Usiluje sa o to občianska iniciatíva, ktorá už oslovila s myšlienkou mesto. Samospráva sa ale netají tým, že na sochu momentálne nemá peniaze. Kráľ Svätopluk vysoký päť až sedem metrov by mal stáť na dvojmetrovom podstavci. Znázornený má byť buď v stoji, alebo sediaci na kráľovskom tróne, opásaný blatnickým mečom. Iniciátori sochy tiež navrhujú zmeniť súčasný názov námestia na Námestie kráľa Svätopluka. Na realizáciu sochy budú organizovať verejnú zbierku a financie by chceli získať aj od mesta.

Primátor Jozef Dvonč hovorí, že v súčasnej finančnej situácii to ale reálne nevidí. „Budeme robiť sochy a pamätné tabule a nebudeme mať odvezené smeti a autobusovú dopravu? Prvé musia byť tie základné funkcie a potom sa poďme baviť o nadstavbe,“ povedal. Socha kráľa Svätopluka nie je jediná takáto iniciatíva v Nitre, ďalšie združenia sa usilujú o postavenie sochy Štefánika a tiež Cyrila a Metoda na Zobore. Všetci by chceli získať peniaze od mesta. Dvonč povedal, že magistrát berie tieto požiadavky na vedomie, „ale aj bez toho Nitra bude žiť ďalej.“ Podľa neho je len jedna možnosť, ako by mesto momentálne vedelo podporiť realizáciu sochy kráľa Svätopluka. „Pokiaľ by sa podarilo, že by prišiel Svätý Otec do Nitry a štát by nám dal nejakú mimoriadnu dotáciu, aby sme podokončovali cesty, fasády alebo miesta, kde sa bude zdržiavať a v rámci toho by bola požiadavka aj na odhalenie nejakej sochy alebo pamätnej tabule, tak možno by sme to tam vedeli dostať,“ skonštatoval.

Na podstavci sochy majú byť dva bronzové reliéfy – jeden má zobrazovať Veľkomoravskú ríšu, druhý Svätoplukovo kráľovstvo. „Ide o to, aby si slovenská mládež konečne utvorila predstavu, akej obrovskej ríši kráľ Svätopluk vládol,“ píšu iniciátori sochy Drahoslav Machala, Jozef Vladár, Titus Kolník a Zora Lazarová v informatívnej správe, ktorú zobrali na vedomie mestskí poslanci. Do tejto ríše patrila časť dnešného Nemecka – Sasko, časť Malopoľska, dnešný Krakov, celé Čechy, celá Morava, celé Slovensko, celá Panónia (dnešné Maďarsko), veľká časť Sedmohradska (dnešné Rumunsko) a časť Chorvátska a Slovinska.

Zdroj: (SITA, pr;mp), 201112040035, titulka Nitralive.sk