Rezort dopravy zaplatil do dnešného dňa 12,5 milióna eur za rýchlostnú cestu R1 PR1BINA, ktorá vedie z Nitry po Tekovské Nemce. Cestu dlhú 46 kilometrov postavilo konzorcium Granvia. Ide o prvý PPP projekt na Slovensku. Informáciu dnes uviedla TASR. O nový úsek R1 sa bude Granvia starať najbližších 30 rokov - v cene je napríklad údržba - kamerový systém, operačné stredisko údržby, zimná údržba. Štát má zaplatiť koncesionárovi za dostupnosť R1 počas platnosti 30-ročnej koncesie do roku 2041 spolu 3,92 mld. eur.

Výstavba R1 trvala 26 mesiacov a stála 800 miliónov eur, spojila 14 obcí Nitrianskeho kraja. Nachádza sa na nej šesť mimoúrovňových križovatiek a 84 mostných objektov v celkovej dĺžke 6 843 metrov. PPP projekt rýchlostnej cesty R1 s celkovou dĺžkou 51,6 kilometra je rozdelený na štyri úseky: Nitra - Selenec, Selenec – Beladice, Beladice - Tekovské Nemce a Banská Bystrica – severný obchvat. Prvé tri úseky oficiálne odovzdali do užívania dňa 28.10.2011, severný obchvat Banskej Bystrice s dĺžkou 5,7 kilometra má byť otvorený 28. júla 2012. Po odovzdaní všetkých troch úsekov R1 budú môcť motoristi plynule jazdiť z Bratislavy do Banskej Bystrice po diaľnici.


JO Nitry

Verejno-súkromné partnerstvo (PPP) je forma spolupráce medzi verejným a súkromným sektorom s cieľom financovania výstavby, rekonštrukcie, prevádzky a údržby infraštruktúry a poskytovania verejných služieb prostredníctvom tejto infraštruktúry. V rámci PPP sú subjekty verejného sektora partnerom a zákazníkom súkromného sektora, od ktorého nakupujú služby. Súkromný partner v zásade financuje a realizuje výstavbu, prevádzkuje dielo (infraštruktúru) a ako protihodnota je mu umožnené poskytovať služby spojené s týmto dielom za platby od jeho užívateľov (koncesia) alebo od verejného partnera. Podstatným znakom PPP je rozdelenie rizík spojených s výstavbou a prevádzkou diela medzi súkromným a verejným partnerom a dlhodobosť zmluvných vzťahov medzi súkromným a verejným partnerom.


Zdroj: TASR, Ministerstvo Financií SR, foto Nitralive.sk