Nitrianska komunitná nadácia vyhlásila tento rok stávku, ktorá znela: Nájdeme do 25. novembra 200 darcov pre Nitru? Cieľ sa podarilo dosiahnuť už 5 dní pred uzatvorením darovania. 227 Nitranov venovalo finančné dary, aby spoločne podporili miesto, kde žijú a pridali sa do 11. ročníka Klubu darcov. Slávnostné podujatie Klub darcov 2014 sa uskutoční 30. novembra v Divadle Andreja Bagara v Nitre o 18.00 hod.

Darcovia už túto nedeľu rozhodnú o tom, aké nápady v Nitre podporia. Do grantového kola bolo prihlásených 13 nápadov, z ktorých posunuli do užšieho výberu elektronickým hlasovaním 6 najsympatickejších. O podporu členov klubu sa uchádzajú vyškolení odborníci zo združenia STORM, ktorí chcú v nitrianskych uliciach pomáhať ľuďom v náročných životných situáciách a poskytnú im zdravotné a právne poradenstvo. Komunitný priestor v srdci nitrianskej pešej zóny Bunka pre všetkých chce sprístupniť toto miesto aj znevýhodneným či mamičkám s kočíkmi a vytvoriť bezbariérovú zónu na rôzne atraktívne podujatia. OZ Tambores chce zorganizovať 2. ročník Medzinárodného festivalu bubnov a perkusií – drumpoint Slovakia 2015, ponúknuť Nitranom netradičný kultúrny zážitok a prilákať sem turistov a uznávaných hudobníkov. Chuťové bunky sú jedným z najchutnejších projektov Zelenej zebry. Ich cieľom je zorganizovať tradičné komunitné podujatie, oživiť farmárske, remeselné a umelecké trhy, aké v Nitre jestvovali aj v minulosti. Rytiersky rád sv. Gorazda chce uľahčiť mamičkám a malým škôlkarom cestu do materskej školy na Klokočine a vyše 200 m chodník pomaľovať veselými obrázkami, hádankami a pozitívnymi heslami. Mladí športovci plánujú zriadiť populárne workoutové ihrisko v areáli bývalej škôlky na Hôrke a poskytnú širokej verejnosti skupinové cvičenia s vlastnou váhou na čerstvom vzduchu.

Klub darcov NKN

Nadácia vyzvala na stávku aj tváre Klubu darcov Miroslava „Miňa“ Stocha, Miriam Šmahel Kalisovú a Štefana „Itcha“ Pčelára.

„Všetky méty sa nám podarilo splniť a osobnosti si už plnia svoje stávky. Miriam v týchto dňoch pečie 227 makrónkov, každému darcovi odovzdá sladkú odmenu. Itcho sa priamo na podujatí predstaví s novým originálnym operným číslom s prekvapením. Asi najočakávanejšou stávkou je zdvojnásobenie peňazí darcov Miňom Stochom. Výšku vyzbieraných peňazí prezradíme 30. novembra všetkým darcom,“ hovorí Petra Hadžová z NKN.



Výšku darov od 227 Nitranov okrem pracovníkov nadácie pozná len autor stávky. Miroslav Stoch s nadáciou spolupracuje už druhý rok a sám sa angažuje v hľadaní darcov. „Chcel by som sa poďakovať všetkým, ktorí sa rozhodli darovať. Nitra je moja srdcová záležitosť a som rád, že vďaka Klubu darcov môžeme podporovať dobré nápady. Vždy každému hovorím, že bývam v najkrajšom meste na Slovensku,“ dodáva Stoch.

Členovia Klubu darcov podporili za obdobie desiatich rokov už 71 verejnoprospešných aktivít v Nitre a v okolí sumou 38 000 €. Všetky projekty sú dlhodobé a užitočné pre obyvateľov Nitry.


Zdroj: NKN