Nitrianski colníci v uplynulých dňoch v spolupráci so Slovenskou obchodnou inšpekciou zaistili 19 978 kusov vianočných svietiacich reťazcov, 57 kusov elektrických kuchynských mixérov a 3 600 kusov gumených pracovných rukavíc, ktoré nespĺňali základné požiadavky Európskej únie týkajúce sa bezpečnosti výrobkov a ochrany spotrebiteľa. Na základe stanoviska SOI colný úrad tovar, ktorý pri svojom používaní mohol spôsobiť materiálne škody, ale aj ohrozenie zdravia či života spotrebiteľov, neprepustí na trh Únie a bude zničený pod colným dohľadom alebo bude vyvezený späť mimo územia EÚ.

Nitrianski colníci v uplynulých dňoch po vykonaní colnej kontroly kontajnerov na pobočke v Nových Zámkoch a v Nitre, ktorými bol dovezený tovar z Číny určený na európsky trh zistili, že dovážané elektrické svietidlá na stromčeky, elektrické kuchynské mixéry a pracovné rukavice nie sú pravdepodobne v súlade s európskou legislatívou v oblasti ochrany spotrebiteľa. Po kontrole vykonanej pracovníkmi SOI colníci zaistili 19 978 kusov vianočných svietiacich reťazcov, 57 kusov elektrických kuchynských mixérov a 3 600 kusov gumených pracovných rukavíc, ktoré nespĺňali základné európske požiadavky týkajúce sa bezpečnosti výrobkov. Hlavnými nedostatkami, pre ktoré uvedený tovar pri svojom používaní predstavoval ohrozenie zdravia či života spotrebiteľov, boli v prípade vianočných svietiacich reťazcov chýbajúce označenie údajmi v súlade s harmonizovanými právnymi predpismi Únie ako napr. označenie pôvodu, symbol triedy II alebo triedy III, ktorý je potrebný, označenie stupňa ochrany proti prachu a vlhkosti, alebo upozornenie, že reťazec je len na vnútorné použitie; v prípade elektrických mixérov nebol výrobok označený pomenovaním, obchodnou značkou, alebo identifikačnou značkou výrobcu, alebo zodpovedného predajcu, výrobok taktiež nebol označený žiadnym spôsobom údajmi o výrobcovi alebo o dovozcovi alebo dodávateľovi a výrobok bol označený označením CE v nesprávnej veľkosti. Gumené rukavice neboli označené označením CE požadovanom všeobecne pri osobných ochranných prostriedkoch.

Nitrianski colníci budú aj naďalej pokračovať v kontrolách tovaru týkajúcich sa ochrany spotrebiteľa a to i v inom, ako predvianočnom období. Tieto kontroly, ktoré sú vykonávané v spolupráci so SOI, sú veľmi účinné, nakoľko tovar, ktorý by mohol svojim používaním spôsobiť značné materiálne škody, či dokonca spôsobiť ujmu na zdraví či živote spotrebiteľov, sa takýmto spôsobom vôbec nedostane na pulty predajní, či iné miesta, kde by k nim mali prístup spotrebitelia v Európskej únii.


Colný úrad Nitra - svietidlá


Zdroj: Colný úrad Nitra