V Nitre je nedostatok kontajnerov pre separovanie nebezpečného a biologicky rozložiteľného odpadu. Zmeniť to má nenávratný finančný príspevok vo výške 1.055 milióna eur, ktorý schválilo Ministerstvo životného prostredia SR.

Mesto zakúpi spolu 8500 kusov kontajnerov o objeme 120 litrov, určené budú na zber biologicky rozložiteľných odpadov pre rodinné domy. Separovanie nebezpečného odpadu bude realizované v 7 mobilných ekoskladov, ktoré budú dvakrát ročne umiestňované v jednotlivých mestských častiach Nitry. Mesto si týmto sľubuje zvýšiť množstvo separovaného odpadu o 1460 ton ročne.

Podľa informácií z Mestského úradu v Nitre dostane každý rodinný dom kontajner pre bio odpad. Nejedná sa teda bohužiaľ o kontajnery pre sklo, papier a plast, ktoré absentujú napríklad v Starom meste.
Okrem triedenia pomocou kontajnerov sa v Nitre využíva aj vrecový systém v rodinných domoch - PET fľaše (žlté vrecia) a papier (modré vrecia), ktoré odvážajú Nitrianske komunálne služby raz do mesiaca podľa mestskej časti. Plasty a papier sa odvážajú raz za týždeň, sklo raz za mesiac. Treťou možnosťou ako sa zbaviť odpadu je vyviezť ho do zberných dvorov, ktoré máme v Nitre dva. Jeden v areáli spoločnosti Nitrianske komunálne služby a druhý na skládke Katruša.

Viete ako správne separovať odpad? Prečítajte si prehľad na stránke Nitrianskych komunálnych služieb.


* titulná fotografia: kontajnery pre separovaný odpad, sídlisko Chrenová I

Zdroj: Nitralive.sk, Webstránka mesta Nitry