MsP v Nitre získala od štátu financie na zakúpenie nového vybavenia

Bezpečnosť občanov a zabezpečovanie verejného poriadku na miestnej úrovni je jedným z najdôležitejších faktorov, ktoré výrazne ovplyvňujú život občianskej spoločnosti v obciach. Problémy bezpečnosti a verejného poriadku sú vnímané a pociťované najcitlivejšie predovšetkým na miestnej úrovni. Pri výkone samosprávy nesie zodpovednosť za zabezpečenie verejného poriadku na svojom území obec. Napriek aktívnej spolupráci s PZ SR, nie vždy mohlo mesto Nitra prostredníctvom poriadkového útvaru mestskej polície spomínané úlohy účinne zabezpečovať, predovšetkým efektívne pátranie po nezvestných a hľadaných osobách, zabezpečovať efektívnu pomoc či spoluprácu iným relevantným inštitúciám pri rôznych mimoriadnych situáciách. Nie však z dôvodu nedostatočného alebo neodborného personálneho zabezpečenia, ale z dôvodu slabšieho materiálno-technického vybavenia.

Zlepšením materiálno-technického zabezpečenia je mesto Nitra schopné účinnejšie zabezpečovať verejný poriadok na miestnej úrovni, účinnejšie participovať pri pátraní po nezvestných a hľadaných osobách, pri mimoriadnych udalostiach i pri záchrane života, zdravia, majetku a ochrane životného prostredia v rámci svojich zákonných kompetencií alebo v rámci už spomínanej aktívnej spolupráce s Policajným zborom SR a inými relevantnými inštitúciami.

Pre tento účel sa zakúpili

1) Maják + príslušenstvo

Tri modré majáky s európskou homologizáciou pre dve úrovne svietivosti, vhodné pre automobily všetkých rýchlostných kategórií, s dlhou životnosťou svetelných modulov, nízkym aerodynamickým odporom, nekorodujúcou eloxovanou hliníkovou základňou s vysokou pevnosťou, s nárazu vzdorným polykarbonátovým krytom stabilizovaným proti UV žiareniu, odolné poveternostným vplyvom.

2) 3x prístroj na nočné videnie

Tri prístroje na nočné videnie Model R, ktorý je vybavený integrovaným videorekordérom pre vytváranie videozáznamu a videovýstupom. Zobrazovanie počas noci je v praxi možné prakticky len pomocou prisvietenia pomocným zdrojom svetla, najbežnejším riešením je zdroj vyžarujúci v infračervenom spektre. Prístroj vykazuje dobré hodnoty rozlíšenia, až k okrajom, ostrý obraz je nielen v strede. Celosklenená optika zabezpečuje vysokú priepustnosť svetla a redukciu odleskov. Šošovky majúce 4-násobné zväčšenie umožňujú pozorovanie na veľké vzdialenosti pri dobrej kvalite obrazu. Hlavným rozlišovacím znakom oproti prvej generácii digitálnych prístrojov je použitie CCD senzora s vyššou citlivosťou a vylepšeného software-u umožňujúce pozorovanie na vzdialenosť až 350 metrov pri úrovni osvetlenia 0,05 luxu. Prístroj je robustnej konštrukcie zhotovený zo špeciálneho plastu, odolný voči nárazom, vzdušnej vlhkosti a prachu. Ergonomický dizajn, ako aj závit určený pre použitie zo statívu napr. pre dlhotrvajúce pozorovanie alebo videozáznamy. Model umožňuje priame nahrávanie záznamu na SD kartu a je vybavený funkciou Motion. Táto funkcia aktivuje automaticky nahrávanie ak senzor zaznamená v zornom poli prístroja pohybujúci sa objekt.

3) 5x kamera do služobného vozidla

Päť kamier do služobného vozidla poskytujúce FULL HD kvalitu videa s rozlíšením až 1920x1080. Kamera disponuje 2,7 "TFT LCD 16:9 displejom pre pohodlné prezeranie a nastavenie videa. Má zabudovaný G-senzor automatického spúšťania pre ochranu súboru pri náraze, núdzovom brzdení alebo naklonení automobilu bude automaticky chrániť všetky uložené a aktuálne video súbory. Kamera disponuje aj funkciou upozornenia prekročenia rýchlosti, má široký 140° pozorovací uhol záberu, zaznamenáva dianie pred vozidlom, aj po stranách, automatická kalibrácia času pomocou GPS, HUD kompas displej, HUD zobrazenie rýchlosti. Disponuje funkciou GPS loggera, teda záznamu z jazdy (GSP lokáciu, aktuálnu rýchlosť, videá), čo je možné si pozrieť na PC. Nahrávanie pri detekcii pohybu umožní spustiť nahrávanie automaticky pri pohybe vozidla, bez stlačenia akéhokoľvek tlačidla.



Zdroj: MsP Nitra