Aktualizované: 28.3.2015 o 13:13 hod.

28.3.2015

Polícia o výsledku hľadania stále mlčí. Mesto okolie jazierka zrevitalizuje - opravia sa a pribudú nové lavičky, vyčistí sa od suchých porastov, pribudne nová zeleň a dreviny. Čaká sa na napustenie jazera - pomaly doteká spodná voda, podľa výšky hľadiny sa určí ďaľší postup. V prípade ak voda nedotečie, mesto dopustí jazierko cisternami.

Zoborské jazierko Nitra - vypúšťanie


13.3.2015

Aktuálne sa odčerpáva kal, ktorý je na dne jazierka. Kal sa vypúšťa do priestoru nad jazierkom, ktoré pripravil báger v priebehu týždňa.

Zoborské jazierko Nitra - vypúšťanie


12.3.2015

Ako máte možnosť vidieť na fotografiách zo štvrtka 12. marca, voda v jazierku je už odčerpaná. V stredu bol výlov rýb, ešte dnes sme zazreli sumca ako trepe v bahne, ktoré je v hrubej vrstve usadené na dnes jazierka. Bahno bude tiež odstránené.

Breh jazierka už zo severnej strany upravuje báger - podľa informácií z mesta sa okolie jazierka upraví, vyčistí. Po úprave by sa tak malo dať chodiť peši dokola celého jazierka.

Zoborské jazierko Nitra - vypúšťanie





10.3.2015

Jazierko vypúšťajú už 2. deň - zatiaľ ubudli približne 2m vody. Na mieste sú od rána do večera hasiči, štátna polícia a zamestnanci vodární a kanalizácií.

Jazierko má hĺbku približne 9m (údaj z januára 2015), na dne sa nachádza hrubá vrstva nánosov.

Na dne by sa mali nachádzať zbrane. Voda sa vypúšťa na žiadosť Národnej kriminálnej agentúry (NAKA).

Aktuálny pohľad na jazierko - viac foto v galérii

Zoborské jazierko Nitra - vypúšťanie


9.3.2015

Zoborské jazierko v Nitre dnes začali vypúšťať hasiči za prítomnosti polície. Podľa našich informácií by sa v ňom mali nachádzať predmety pochádzajúce z trestnej činnosti. Hasiči vodu odčerpávajú do kanalizácie, odčerpávanie by malo trvať niekoľko dní vzhľadom na hĺbku a množstvo vody v jazierku.

Ďaľšie podrobnosti zisťujeme - budeme Vás informovať. v priebehu týždňa spolu s čerstvými fotografiami.

Vyjadrenie PZ SR: Dobrý deň, k uvedeným aktivitám v súčasnosti nie je možné poskytnúť žiadne bližšie informácie.


Zoborské jazierko Nitra - vypúšťanie

Zoborské jazierko Nitra - vypúšťanie

Zoborské jazierko Nitra - vypúšťanie

Zoborské jazierko Nitra - vypúšťanie

Zoborské jazierko - história

Zoborské jazierko bolo pôvodne žulovou baňou v ktorej sa ťažil kameň. Ten sa opracovával do kociek, ktoré sa používali na dláždenie ulíc v Nitre. Zaujímavosťou je, že sa týmto kameňom dláždili aj ulice v Budapešti. Baňa vznikla v roku 1893. Baňu zaliali prívaly vody, vzniklo tak dnešné jazierko. Žigmund Fuchs nechal upraviť jeho okolie. Vysadil stromy a jazierko zarybnil. Advokát Kabina zasa pri ňom zriadil vodoliečebný ústav, v ktorom s liečebnými kúrami začal 1. mája 1926.

O štyri roky neskôr mestský úrad kúpanie v jazierku zakázal a to hneď z troch dôvodov. Jedným z nich bola hĺbka jazera. Len si to predstavte - muselo by od dna stáť na hlave jeden druhému asi deväť 160 cm vysokých chlapcov, aby sa ten navrchu mohol ako tak nadýchnuť. A pritom tí sa v ňom kúpavali najradšej! Priemerná ročná teplota Zobora sa uvádzala 10 stupňov Celzia. Preto druhým dôvodom bola veľmi studená voda. Ľahko v nej človek mohol dostať kŕč, či nebodaj stratiť vedomie... Ako posledný dôvod uviedli čistotu vody, ktorá sa nikdy nevymieňala, pretože sa nemala ako. Kúpanie v znečistenej vode mohlo viesť k vzniku, ale aj k rozširovaniu infekčných chorôb. Pokojná hladina jazierka, v ktorej sa zrkadlila sýta zeleň okolitých stromov a krov, neveľké skaliská, vyčnievajúce zo zeme na okraji jazera i jasná belasá obloha s chuchvalcami kopovitých mračien, veštiacich príjemný letný deň, dodnes lahodia očiam. A neďaleko brehu sa aj v súčasnosti nájde pohodlné miestečko na oddych. Hĺbka jazierka je približne 5 metrov.

Zdroj: Vladimír Černák, Nitra 2/2004


Fotogaléria, 17. marec 2015 - vypustené jazierko

Fotogaléria, 13. marec 2015

Fotogaléria, 12. marec 2015

Fotogaléria, 10. marec 2015


Lokalizácia na mape




Zdroj: Nitralive.sk