Polícia minulý týždeň ukončila svoje aktivity na Zoborskom jazierku. V utorok 17. marca sme zastihli pracovníkov z mesta ako osádzajú kovové zábrany okolo jazierka - vstup k nemu je teda stále obmedzený. Polícia výsledok hľadania zbraní na dne jazierka stále nezverejnila, prebieha vyšetrovanie.

Do jazierka nateká spodná voda, mesto čaká na vyschnutie bahna a kalu, ktoré odčerpali z jeho dna. Bahno sa prekryje novou zeminou a brehy upravia. Podľa výšky vodnej hladiny sa rozhodne, či mesto doplní vodu cisternami a kedy sa do jazierka vrátia ryby. Mesto Nitra schválilo 5000 € na úpravu okolia - odstráni sa suchý porast, pribudnú nové dreviny a zeleň. Nemali by chýbať ani nové lavičky a iný mobiliár.

Fotografie z priebehu vypúšťania


Zoborské jazierko po vypustení

Zoborské jazierko Nitra - vypúšťanie Zoborské jazierko Nitra - vypúšťanie

Zoborské jazierko pred vypustením

Zoborské jazierko Nitra - vypúšťanie Zoborské jazierko Nitra - vypúšťanie


Vypustenie jazierka si vyžiadala polícia z dôvodu hľadania zbraní. Téme sme sa venovali v článku Zoborské jazierko vypúšťajú za prítomnosti štátnej polície, kde nájdete aj fotografie z priebehu vypúšťania.


Ako by mohlo vyzerať jazierko po úprave? Vizualizácia je na svete už od roku 2014


Na internete sa ešte v roku 2014 objavila video-vizualizácia možného vzhľadu jazierka po úprave. Autorkou je pani Jana Berecová Titková a pani Mária Kostrejová. Podtitul videa znie "Našim snom je prinavrátiť Zoborskému jazierku atmosféru miesta, kde sa môžu stretávať a tráviť spoločné príjemné chvíle naše rodiny."

Autorka Pani Berecová Titková nám prezradila, že video bolo súčasťou predvolebnej kampane v komunálnych voľbách 2014, kedy kandidovala za volebný obvod Zobor-Dražovce. Vizualizácia nebola predložená zastupiteľstvu a momentálne s ňou autorka nemá žiadne plány.

Ako nám ďalej pani autorka povedala, dôvodom pre vytvorenie vizualizácie bol fakt, že "nie je kde ísť na Zobore na prechádzku s kočíkom - mamičky vidíte jedine buď popri cestách na chodníkoch alebo priamo na ceste. Nie v každej rodine sú k dispozícii dve autá, že sa mama môže cez deň zbaliť a odviesť aj s kočíkom na Sihoť. A keďže hneď vedľa je malé detské ihrisko, bolo by to ideálne, ale vieme, že tieto veci stoja a padajú na financiách."


Video-vizualizácia




Fotogaléria, 17. marec 2015 - vypustené jazierko

Fotogaléria, pôvodný stav




Zoborské jazierko - história

Zoborské jazierko bolo pôvodne žulovou baňou v ktorej sa ťažil kameň. Ten sa opracovával do kociek, ktoré sa používali na dláždenie ulíc v Nitre. Zaujímavosťou je, že sa týmto kameňom dláždili aj ulice v Budapešti. Baňa vznikla v roku 1893. Baňu zaliali prívaly vody, vzniklo tak dnešné jazierko. Žigmund Fuchs nechal upraviť jeho okolie. Vysadil stromy a jazierko zarybnil. Advokát Kabina zasa pri ňom zriadil vodoliečebný ústav, v ktorom s liečebnými kúrami začal 1. mája 1926.

O štyri roky neskôr mestský úrad kúpanie v jazierku zakázal a to hneď z troch dôvodov. Jedným z nich bola hĺbka jazera. Len si to predstavte - muselo by od dna stáť na hlave jeden druhému asi deväť 160 cm vysokých chlapcov, aby sa ten navrchu mohol ako tak nadýchnuť. A pritom tí sa v ňom kúpavali najradšej! Priemerná ročná teplota Zobora sa uvádzala 10 stupňov Celzia. Preto druhým dôvodom bola veľmi studená voda. Ľahko v nej človek mohol dostať kŕč, či nebodaj stratiť vedomie... Ako posledný dôvod uviedli čistotu vody, ktorá sa nikdy nevymieňala, pretože sa nemala ako. Kúpanie v znečistenej vode mohlo viesť k vzniku, ale aj k rozširovaniu infekčných chorôb. Pokojná hladina jazierka, v ktorej sa zrkadlila sýta zeleň okolitých stromov a krov, neveľké skaliská, vyčnievajúce zo zeme na okraji jazera i jasná belasá obloha s chuchvalcami kopovitých mračien, veštiacich príjemný letný deň, dodnes lahodia očiam. A neďaleko brehu sa aj v súčasnosti nájde pohodlné miestečko na oddych. Hĺbka jazierka je približne 5 metrov.

Zdroj: Vladimír Černák, Nitra 2/2004



Zdroj: Nitralive.sk