Medzinárodná porota na čele s Vincentom Baudrillerom (bývalý dlhoročný riaditeľ Avignonského festivalu, v súčasnosti riaditeľ Divadla Vidy v Lausanne) sa rozhodla udeliť Medzinárodnému festivalu Divadelná Nitra značku EFFE 2015-2016.

EFFE (Európa pre festivaly – festivaly pre Európu) je pilotný projekt Európskej komisie, ktorý slúži ako európska platforma pre festivaly v oblasti kultúry. Projekt iniciovala Asociácia európskych festivalov (EFA), organizácia združujúca festivaly v celej Európe.

Hodnotiace kritériá pre získanie značky EFFE boli tri: umelecký záber a záväzok festivalu, zapojenie festivalu do miestnych komunít, európsky a globálny presah hodnoteného festivalu. Najprv odborníci v každej krajine posudzovali žiadosti festivalov, ktoré sa uchádzali o značku v rámci zverejnenej výzvy. V ďalšom kole festivaly schvaľovala medzinárodná porota. Proces výberu bol nastavený tak, aby predstavil šírku a rozmanitosť európskych festivalov.

O značku EFFE sa uchádzalo 896 festivalov z 32 rôznych krajín a s rôznym žánrovým zameraním. Medzi prihlásenými bolo 71% festivalov zameriavajúcich svoj program na hudbu, 40 % na tanec a 38% na divadlo. Medzi prihlásenými figurovali aj mnohé ďalšie žánre ako film, literatúra, fotografia, opera.

Medzinárodný festival Divadelná Nitra ako držiteľ značky EFFE automaticky postupuje do ďalšieho kola, v ktorom sa bude uchádzať o Ocenenie EFFE (EFFE Award), ktoré bude medzinárodnou porotou udelené vybraným festivalom ako vyznamenanie za ich výnimočný prínos v oblasti umeleckej kvality a tvorby, umeleckej a medzinárodnej spolupráce, za rozvíjanie európskych a komunitných hodnôt, rozmanitosť prezentovaných diel, sociálnu inklúziu, vzdelávacie aktivity a environmentálnu udržateľnosť.

Medzinárodný festival Divadelná Nitra je najväčším divadelným festivalom a jedným z najvýznamnejších medzinárodných podujatí na Slovensku. Festival je výberovou prehliadkou európskeho divadelného umenia, s dôrazom na činoherné divadlo a rôzne inovatívne formy scénického umenia (performing arts), ktoré sa vyznačuje prekračovaním hraníc druhov a štýlov. V intenciách svojej otvorenosti a rozmanitosti festival ponúka multimúzickú zostavu sprievodných podujatí – divadlo, film, výtvarné umenie, hudba a umenie vo verejnom priestore, rozvíja verejný diškurz a venuje sa neformálnemu vzdelávaniu. Medzinárodný festival Divadelná Nitra sa programovo profiluje ako platforma iniciujúca pohyb ideí, kreatívneho myslenia a vyjadrovania. V tomto zmysle slúži ako protiváha komerčného a konvenčného umenia.



Zdroj: TS Divadelná Nitra