Počas mestských slávností Nitra, milá Nitra boli tento rok pripravené aj prehliadky Zoborského kláštora. V sobotu a v nedeľu sprevádzal návštevníkov pán Mgr. RNDr. Marián Samuel z AÚ SAV, ktorý tu vykonal archeologický výskum počas viacerých sezón. V sobotu bola návštevnosť 173 dospelých návštevníkov.

Návštevníci mali možnosť pozrieť si dočasne umiestnené umelecké dielo, sochu svätého Svorada, patróna Nitry a spolupatróna Nitrianskej diecézy. Dielo vytvoril výtvarník a sochár Jaroslav Halmo. Je zhotovená z prírodného pieskovca, skla a železa v životnej veľkosti. Na soche nájdeme niekoľko významných kresťanských symbolov, ktoré predstavujú oheň, krv, lásku, teplo, vernosť Pánovi, hlbokú askézu a rôzne ďalšie, ktoré predstavujú zasvätený život nášho prvého slovanského svätca.

Socha svätého Svorada


Do areálu vedie nová prístupová cesta, bolo potrebné postaviť drevené mostíky v lese

Prístupová cesta vedie mimo areálu nemocnice ku kláštoru lesom, po žltej značke smer Nitra – mesto. Chodník je vyznačený orientačnými šípkami – zelená farba.

Zoborský kláštor - mostík


Pribudli aj nové informačné tabule

Zoborský kláštor - infotabula

Zoborský skrášľovací spolok aktívne pracuje na záchrane a sprístupnení areálu bývalého Zoborského kláštora a ruín kostola sv.Jozefa. Posledný júnový týždeň bol vybudovaný prístrešok proti pádu kameňov z koruny muriva, aby sa mohol ukončiť archeologický výskum. Následne sa začne s umeleckoremeselnými prácami na ruine kostola. Boli osadené informačné tabule, obnovili sa lavičky, do areálu vedie nová prístupová cesta od hlavnej cesty nakoľko areál bol oddelený od liečebného ústavu plotom. Na záchranu pamiatky išlo 7 tisíc € z dotácie Mesta Nitra a 6 tisíc € z dotácie Ministerstva kultúry z programu Obnovme svoj dom.


Celá fotogaléria



Zdroj: jk