Nitrianski colníci „otestovali“ novú techniku. Priamo pri hraničnom priechode Drietoma použili pri kontrole 145 motorových dopravných prostriedkov nový mobilný detekčný systém určený na detekciu jadrových a rádioaktívnych materiálov. V uvedených prípadoch našťastie nebezpečná rádioaktivita zistená nebola.

V uplynulých dňoch sa uskutočnila súčinnostná kontrolná akcia nitrianskych, trenčianskych a trnavských colníkov, zameraná okrem colného dohľadu a daňového dozoru aj na možné riziko prekročenia radiačných hodnôt u prepravovaného tovaru. Nitrianski colníci tu priamo v teréne použili nový mobilný detekčný systém určený na detekciu jadrových a rádioaktívnych materiálov. Tento systém bude využívaný colníkmi z Oddelenia špeciálnych technológií najmä pri kontrole nebezpečného jadrového a rádioaktívneho tovaru a tovaru dvojakého použitia v blízkosti hraničných priechodov, ale aj vo vnútrozemí v rámci výkonu colného dohľadu pri preprave tovaru tranzitujúceho cez Slovenskú republiku.

Z hľadiska prepravy nebezpečných vecí a tovaru sú za rádioaktívny materiál považované všetky látky a predmety s obsahom rádionuklidov, ktorých hodnota celkovej aktivity (Bq) alebo hmotnostnej aktivity (Bq/g) prevyšuje hodnoty, ktoré by počas bežných podmienok prepravy mohli ohroziť zdravie a životy ľudí alebo poškodiť životné prostredie. Predmetom prepravy môžu byť rádioaktívne materiály, ktoré sú určené na využitie v príslušných zariadeniach (energetických, priemyselných, zdravotníckych, výskumných a pod.), alebo materiál, ktorý ukončil svoju funkčnú životnosť a stal sa rádioaktívnym odpadom. Najviac rádioaktívnych materiálov neznámeho pôvodu sa nachádza v kovovom šrote. Zdrojmi ionizujúceho žiarenia neznámeho pôvodu môžu byť napríklad súčiastky vojenskej techniky, poľnohospodárskej techniky, ale aj trezory, požiarne hlásiče, použité filtre vzduchu a iné materiály.

Cieľom kontrol nitrianskych colníkov bude aj naďalej odhaľovať a zamedzovať nelegálnu prepravu a nelegálne nakladanie s jadrovým alebo rádioaktívnym materiálom a odhaľovať nezákonnú prepravu položiek a technológií s dvojakým použitím, a chrániť tak zdravie a životy obyvateľstva pred účinkami nebezpečných materiálov.

Nová technika Colný úrad Nitra



Zdroj: Nitralive.sk, Colný úrad Nitra