3. februára sme Vás informovali o uzatvorení prejazdu z Trnavskej ulici na Kyneku na čerpaciu stanicu Slovnaft, ktorá leží na rýchlostnej ceste R1A. Vstup natrvalo zamedzili vo štvrtok 28. januára 2016.

O vyjadrenie a vysvetlenie sme požiadali Krajské riaditeľstvo policajného zboru v Nitre. To potvrdilo naše úvahy o príčinách uzatvorenia tohto frekventovaného prejazdu, ktorý podľa reakcií v diskusiách na našom portáli a v našej FB skupine používalo množstvo občanov Nitry, ale aj priľahlej obci Lehota.

Vyjadrenie KR PZ Nitra

Nitriansky Krajský dopravný inšpektorát spolu so zástupcami Okresného úradu v Nitre, ako cestného správneho orgánu a zástupcom regionálnej správy ciest pristúpili koncom januára /28.01.2016/ k uzatvoreniu napojenia z cesty tretej triedy v Nitrianskej mestskej časti Kynek na benzínové čerpadlo Slovnaft.

Tento výjazd z komunikácie slúžil dlhšiu dobu aj ako cesta do mesta, pre obyvateľov obce Lehota. Keďže išlo o nepovolený stav (nebol v zmysle platných právnych predpisov a súvisiacich STN) a jeho stavebno-technický stav bezprostredne ohrozoval bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky, bolo potrebné situáciu riešiť.

Za účasti dotknutých strán bola vykonaná tvaromiestna obhliadka, na základe ktorej bolo príslušným cestným správnym orgánom rozhodnuté o uzatvorení výjazdu.

Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Nitre v spolupráci s dotknutými cestnými správnymi orgánmi vyvíja iniciatívu na komplexné riešenie situácie v dopravnom priestore riešeného územia, s cieľom eliminovania negatívnych dopadov vo vzťahu k bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky. Zároveň sa riešia otázky spôsobu vedenia dopravy v tejto lokalite, ktoré sa týkajú aj vybudovania nového napojenia obce Lehota na R1. Nepriaznivý stav s plynulosťou dopravy v predmetnej lokalite Kynek rieši dopravná polícia, aj velením výkonu služby v čase dopravných špičiek na exponovaných miestach v tejto mestskej časti.


Pohľad na situáciu z R1A - absentujú akékoľvek značky

R1A Kynek napojenie


Pohľad na križovatku na R1A, problematické je napojenie na Trnavskú kde vznikajú zápchy, nebezpečné je aj napojenie R1A smer Metro pri výjazde na most - v jednom jazdnom pruhu sa stretávajú autá idúce smer Lužianky a autá smerujúce doľava cez most.

Nedoriešených križovatiek a napojení je teda viacero a vyžadujú si riešenie.


R1A križovatka zhora


Pôvodný email od čitateľa, ktorý nás na uzatvorenie upozornil


Za informácie ďakujeme nášmu čitateľovi Ladislavovi Benemu, ktorý píše:

Táto skratka bola vybudovaná pôvodne ešte počas socializmu a mala až do nedávna pôvodný betónový podklad. Pôvodným cieľom bolo aby autá ktoré chceli tankovať, nemuseli robiť dlhú obchádzku cez most Lehota a späť. V Nitre v tom čase boli asi 4 ČS a stávalo sa na benzín v radoch niekedy aj pol hodiny. Po dostavaní južného obchvatu Nitry a "genialnemu" vyriešeniu zjazdu Lehota sa táto skratka začala motoristami hromadne využívať na prechod na cestu R1A aby sa vyhli prejazdu časťou Kynek a aby sa vyhli zápcham pri moste na Hlohovec. Urobením takejto zábrany sa situácia v tomto úseku ešte viac zhorší. Vozidlá už nebudú tak využívať bratislavskú ulicu, keďže na ňu by museli ísť najprv smer most, potom sa napojiť na R1A a hneď zísť zase na bratislavskú. Lepšou variantou bude prejsť cez Mlynarce, čo zvýši znova hustotu premávky v tomto úseku.

Ďakujeme genialnemu riešeniu NDS čo sa týka tejto časti Nitry. Ďakujeme za ďalšie zdržanie na Kyneku a za ďalšie nové dopravné nehody ktoré toto opatrenie určite spôsobí. Táto skratka prežila 50 rokov a niekoľko vlád. Česť jej pamiatke.


Napojenie pred a po

Kynek spojka Kynek spojka


Lokalizácia na mape




Zdroj: Nitralive.sk, KR PZ Nitra