Nitra sa konečne dočkala, primátor dnes slávnostne poklepal základný kameň budúceho akvaparku Aquapolis Nitra. Výstavba by mala potrvať len 36 rokov a čo je potešujúce aj pre návštevníkov Nitry, v budúcom roku sa začne s výstavbou lanovky priamo z akvaparku na Zobor (na Pyramíde nezastavuje).

Nový akvapark bude na mieste bývalej kafilérie, ktorej majiteľ sa dobrovoľne vzdal celého pozemku a navyše prispeje sumou 20-miliónov eur.

Súčasťou akvaparku bude zábavný park, v ktorom nájde svoje miesto aj samotné Mesto Nitra. Kancelárie a mestské zastupiteľstvo sa sem presťahujú z centra Nitry, nakoľko terajšia lokalita je príliš vážna a nie je v súlade so smerovaním mesta.

Objekt bude mať vonkajšiu a vnútornú časť, okrem tridsiatich bazénov a dvoch tobogánov sa môžeme tešiť aj na sauny, masáže, predajňu poľovníckych potrieb a detský kútik. Voda bude priamo z rieky Nitra, ktorá bola vyhlásená za Európsku rieku roka 2015 najmä pre svoju čistotu a pestrofarebné zastúpenie všetkých druhov rýb.

Po predstavení projektu sa v krásnom secesnom objekte bývalého nitrianskeho cukrovaru konala tlačová konferencia, kde mali novinári možnosť vyspovedať primátora a zástupcov mesta. Na otázku prítomného novinára z denníka milujemonlinemoju23nitrunoc.net čo všetko sa ešte v Nitre pripravuje odpovedal primátor so vzrušením v hlase, citujem: "Mesto Nitra okrem neustálych stámiliónových investícií do ciest, chodníkov, športovísk, detských ihrísk a obnovy historického centra má tiež záujem o rozvoj dopravy. Nakoľko v rozpočte zostalo nevyčerpaných niekoľko miliónov, v meste už nie je čo opravovať, železničná aj autobusová stanica boli zmodernizované v rekordnom čase a to za 3 mesiace a 12 dní, rozhodli sme sa ísť s dobou a po vzore porovnateľných veľkomiest vo svete sme sa rozhodli začať s budovaním metra aj v Nitre."

Prvá stanica by mala začínať pod Orbisom, ktorej majitelia dobrovoľne odovzdali zachovalú budovu naspäť mestu. Nakoľko je budova v dobrom stave, mesto dá len vymeniť plastové okná a vymaľovať. Priamo pred budovou bude vstup do budúceho metra. Pre začiatok bude mať len 2 stanice - druhá bude pod železničnou stanicou Nitra-centrum. V budúcnosti sú v pláne aj ďaľšie trasy na všetky svetové strany. Centrum Nitry tak dostane priame podzemné spojenie s ostatnými prímorskými mestskými časťami.


Plán výstavby metra v Nitre

Metro Nitra



Zdroj: Nitralive.sk