V rámci programu bude podporených 15 verejnoprospešných projektov v okrese Nitra sumou 22 499,20 €. Partnerom grantového programu je spoločnosť Reydel Automotive.


Do školy na bicykli - Cez bicykel k zdravému mysleniu - Cyklo-turistický klub Dolná Nitra - 1 260 €

V mesiacoch apríl - október budú pre žiakov základných škôl Golianovo, Veľký Lapáš a Čechynce, a tiež rodičov a nadšencov cykloturistiky, organizované cyklotúry, ktorých cieľom je spopularizovanie bicykla ako dopravného prostriedku. V rámci projektu bude vyhlásená súťaž, ktorej víťazi získajú hodnotné

Liečebno - ozdravovací pobyt - Občianske združenie "očkári" - 802 €

Detský liečebný pobyt v prírode je zameraný na rehabilitáciu detí so zrakovým postihnutím z rôzneho sociálneho prostredia. Počas pobytu budú prebiehať individuálne a skupinové liečebné terapie, výlety do lesa i okolia a deti sa tiež naučia starať o zvieratá či vyrábať syr.

Galéria most - Súkromná stredná umelecká škola, Škultétyho 1, Nitra - 2 000 €

Zámerom projektu je prezentovať umenie mladých autorov vo frekventovanom priestore, ktorý je dostupný pre širokú verejnosť. Lávka, ktorá vedie ponad železničnú stanicu, sa stane alternatívnym galerijným priestorom, ktorý bude spájať bežných ľudí s umeleckou tvorbou.

Renovuj, redukuj, recykluj pre lepšiu budúcnosť! - NS T. Svetlanská, K. Candráková, M. Sedmáková - 1 700 €

Hlavnou myšlienkou projektu je šíriť ekologickú a environmentálnu osvetu medzi študentskou komunitou v Nitre, a to zakúpením a umiestnením recyklačných kontajnerov na papier, plasty a ostatný komunálny odpad. Koncept bude propagovaný usporiadaním podujatia EnviroDay, ktoré bude zamerané na vzdelávanie mladých ľudí v oblasti recyklovania a triedenia odpadov.

Kvetinový záhon s posedením - "NITRAVA", Zariadenie sociálnych služieb Nitra - 1 795,40 €

Pomocou svojpomocne vyrobených veľkorozmerných drevených kvetináčov by autori projektu chceli na betónovom priestranstve v areáli vytvoriť záhradu, ktorá by bola ľahko dostupná a v rámci sociálnej rehabilitácie by sme tak umožnila zapojiť do zmysluplných činností i pacientov, ktorí majú záujem starať sa o rastliny a kvety, no z dôvodu obmedzenia motoriky sa nemôžu pohybovať po nespevnenom prírodnom teréne.

Deti a ich starosti - Pod krídlami Dominiky, n.o. - 1 200 €

Zámerom projektu je kúpa diagnostickej pomôcky SCENOTEST, ktorá v rámci Slovenska raritou - disponuje ňou zatiaľ iba jedno zariadenie. Pomocou tejto metódy bude možné pod dohľadom špeciálneho psychológa lepšie diagnostikovať a pomáhať tak deťom a rodinám, ktoré zažili traumatizujúcu udalosť.

ZOJKIN BYT divadelné predstavenie v réžii Petra Oravca - Súkromné konzervatórium Nitra - 1 800 €

Študenti odboru Hudobno-dramatické umenie sa rozhodli v spolupráci so svojimi pedagógmi naštudovať a odohrať sériu predstavení tragickej frašky v troch dejstvách od Michaila Afanasieviča Bulgakova. Ich cieľom je zvýšiť záujem o svetovú - ruskú drámu a atraktívnou výpravnou inscenáciou upozorniť na rôzne aspekty spoločensko-politického života v minulosti a v súčasnosti.

drumpoint Slovakia 2016 - 3. ročník medzinárodného festivalu bubnov a perkusií - Umelecká spoločnosť Tambores - 2 000 €

Festival spája bubenícke zoskupenia z Európy a vytvára priestor pre ich vzdelávanie a prezentáciu. Počas festivalu budú prebiehať odborné hudobné i tanečné workshopy, open-air koncerty, ktoré sú pre verejnosť dostupné zdarma a tiež prehliadky tvorby jednotlivých bubeníckych skupín z rôznych krajín. Vyvrcholením programu je alegorický sprievod a tiež spoločné vystúpenie viac ako 150 účinkujúcich v centre mesta.

Vieme to aj bez videnia - Športový klub nevidiacich a slabozrakých športovcov Scorpioni Nitra - 1 000 €

Aj nevidiaci či slabozrakí ľudia vedia športovať a podávať výkony na vysokej profesionálnej úrovni. Zámerom projektu je prispieť k organizácii jubilejného 10. ročníka medzinárodného kolkárskeho turnaja, ktorý je dôkazom, že aj napriek zrakovému obmedzeniu sú títo športovci plní energie a zapájajú sa do športového diania Nitry.

Komunitný bazár - NS S. Bellerová, Z. Bóllová, P. Jurík - 1 000 €

Na ulici pred Starým divadlom Karola Spišáka v Nitre budú organizované komunitné podujatia, na ktorých sa budú predávať knihy, platne, designové interiérové doplnkov, hand made kozmetika a iné zaujímavosti. Organizátori sa chcú zapojiť do celosvetového recyklačného trendu pouličných bazárov a dať tak používaným veciam druhú šancu.

Rozprávkový dvor - Základná škola s materskou školou, Lúky 1226, Vráble - 1 692,80 €

Projekt je zameraný na revitalizáciu školského dvora pre štvortriednu materskú školu, ktorý v súčasnom stave neposkytuje vhodné prostredie pre aktívne trávenie pobytu detí vonku. V rámci projektu bude zabezpečený nový terén, zastrešenie pieskoviska či vysadené dreviny a kvety.

Slnenie literárneho priestoru v Nitrianskom kraji II. - NS J. Majtán, L Lenická, R. Majtán - 899 €

Zámerom projektu je vydávanie literárneho štvrťročníka Slnečník, ktorý poskytne priestor pre autorskú tvorbu začínajúcich autorov, ako aj pre literárnu kritiku a kultúrne informovanie. Súčasťou projektu bude aj oslovovanie sociálnych a resocializačných zariadení za účelom zapojenia autorov zo znevýhodnených skupín mládeže.

Pocta Corazdovi - NS D. Hollý, P. Ernest, J. Ivančík - 1 000 €

Cieľom projektu je skrášliť a zefektívniť priestor okolo farského kostola sv. Corazda na Klokočine, ktorý využívajú nie len návštevníci kostola, ale aj hokejbalisti, futbalisti či rodiny s deťmi, a to osadením lavičiek, úpravou hojdačky, vysadením zelene a doplnením dvoch nových strunových hojdačiek. Počas slávnostného otvorenia upraveného priestoru bude zorganizované kultúrne podujatie pre všetky vekové kategórie.

Hokejbal v suchu - NS M. Trenčanský, J. Halmo, M. Siráň - 2100 €

Zámerom projektu je rekonštrukcia hokejbalového ihriska, ktoré spravuje Cirkevné centrum voľného času Nitra - Klokočina. Prioritou je vybudovať nové zakryté striedačky pre hráčov, nový box pre časomeračov a prekrytie časomiery, ktorá hlavne vplyvom dažďa stráca svoju funkčnosť.

Nithrania - NS V. Tomašovič, Z. Tyralová, J. Ďud'ák - 2 250 €

Projektom je organizácia celodenného kultúrno spoločenského podujatia, na ktorom bude účastníkom k dispozícii priestor s množstvom rôznych spoločenských a stolových hier, ktoré si budú môcť zahrať, vyskúšať alebo sa ich naučiť hrať s pomocou dobrovoľníkov, ktorí im ochotne vysvetlia pravidlá. Táto udalosť by bola zároveň predzvesťou vzniku klubu hráčov spoločenských hier v Nitre, ktorý by zabezpečoval pravidelné stretávanie sa pri spoločenských hrách.



Zdroj: NKN