Z Mestského úradu v Nitre sme dostali informácie o novinkách z mestskej časti Staré mesto. Píše Ján Vančo, predseda VMČ Nitra Staré mesto.

Aj po zohľadnení podnetov občanov sme, na náš návrh, schválili v mestskom zastupiteľstve 60 tis. Eur na nové autobusové prístrešky. Ďakujeme aj pani Márii Miškovičovej zo Žilinskej ulice za jej podnet. V Starom meste budú nové prístrešky na Štúrovej ulici (pred bývalým ČSAD) a na Mostnej ulici (DAB). Navrhujeme, a na ďalšom rokovaní mestského zastupiteľstva podporíme, nasvietenie prechodov pre chodcov na Mostnej a Štefánikovej ulici. Je to potrebné z hľadiska bezpečnosti. Rovnako sme schválili úver aj na rekonštrukciu dvoch základných škôl v Starom meste: ZŠ Tulipánova v parku a ZŠ Kniežaťa Pribinu na ulici Fr. Mojtu. Som nesmierne rád, že sa konečne i tieto (najstaršie) nitrianske základné školy dostali na rad. Trpezlivo sme ich zaradenie niekoľko rokov presadzovali. Verím, že sa čoskoro začne s realizáciou. Ďakujem primátorovi i všetkým poslancom mestského zastupiteľstva za ich ústretovosť. S kolegami členmi výboru sme absolvovali niekoľko obhliadok v konkrétnych lokalitách, čo sa týka parkovania. Je to veľmi akútny, a často (v daných fyzických podmienkach) ťažko riešiteľný problém.

Evidujeme a postupne zadávame projektové dokumentácie, a následne realizovanie, nových parkovacích miest, alebo iným spôsobom navrhujeme riešiť parkovanie na uliciach 8. mája, Wilsonovo nábrežie, Smetanova, Za Ferenitkou, Štefánikova, Braneckého, Vajanského, Mariánska, Schurmanova, Hollého a Štúrova.

S prichádzajúcou jarou (či už skôr letom?) nám krásne rozkvitli kvetinové záhony, napr. na Palárikovej, či Štefánikovej alebo za poštou. Sú to Vaše podnety z tzv. mestských zásahov (realizoval Útvar hlavného architekta), mesto si ich osvojilo a uskutočnilo. Záleží nám na starostlivosti o zeleň. Zazmluvnenie firiem, ktoré vykonávajú kosby, na obdobie 4 rokov prináša svoje ovocie a jarná kosba vyzerá byť časovo i kvalitatívne oveľa lepšia, ako minulé roky. Tiež sme na výbore hovorili o systéme dosádzania nových stromov, najmä potom, čo z našich ulíc zmizli krásne, vzrastlé, ale bohužiaľ choré a tým aj nebezpečné stromy. Budeme trvať na náhradnej výsadbe.

Dostávame aj mnohé, veľmi logické, dopravné podnety, ktorým venujeme zvýšenú pozornosť. Nie vždy v tejto téme nájdeme spoločnú reč s dopravnou políciou. My chceme Váš život uľahčovať, nie ho komplikovať. Mnohokrát je to ale aj o disciplinovanosti chodcov, či vodičov v našom meste. Nesúhlasíme s tým, aby sme „zahlcovali“ naše ulice, či chodníky „fyzickými zábranami či bariérami“ len preto, lebo sa nerešpektuje zákon, či dopravná značka.

Čo sa týka investícii, tak budeme v krátkej dobe pokračovať v opravách chodníkov na viacerých uliciach, návrh je zatiaľ Moyzesova, Palárikova, Vikárska, Stavbárska, Špitálska, Štúrova (opravy výtlkov na chodníkoch sa už uskutočnili napr. na Farskej, Coboriho, Párovskej, Špitálskej). Tento návrh však podlieha schváleniu v mestskom zastupiteľstve. Budeme presadzovať súvislú opravu miestnej komunikácie Wilsonovo nábrežie v jej časti na Kalvárii.

V poslednej dobe sme dostali i dve žiadosti o podporu petícií. Jedna sa týka investičného zámeru výstavby bytového domu na Podzámskej ulici a druhá zrušenia hazardu (herní) v našom meste. V oboch prípadoch výbor Staré mesto už aj v minulosti zaujímal také stanoviská, ktoré aj teraz sú v súlade s vôľou obyvateľov. V oblasti kultúry sme v Synagóge odštartovali už 43. ročník Nitrianskej hudobnej jari, spolu aj s cyklom koncertov žiakov a absolventov našej ZUŠ Jozefa Rosinského v Nitre. Je to naozaj veľmi kvalitné, umelecké podujatie a sme radi, že mesto kultúru podporuje. Rovnako Vás už vopred pozývame 6. júna na koncert 70 členného speváckeho zboru z nášho partnerského mesta Naperville v USA do koncertnej sály Župného domu. Želáme si, aby každý, kto pracuje pre mesto, a dostáva za to mzdu, odvádzal svoju prácu starostlivo, poctivo a zodpovedne, pretože len tak sa dopracujeme spoločným úsilím k želateľnému výsledku. Nás poslancov nevynímajúc.



Zdroj: Mesto Nitra