Prešlo niekoľko mesiacov roka 2016 a VMČ č. 5 zatiaľ nemôže bilancovať. Prijíma všetky opatrenia, aby tento rok bol pre nás úspešnejší , než ten minulý. Na porade predsedov VMČ u primátora mesta 14. 4. 2016 bolo prebratých mnoho aktuálnych tém a predseda nášho výboru jasne definoval priority na tento rok. Na Dieloch je to rekonštrukcia chodníka Zvolenská párne č. a parkovisko Murániho, evtl. i na Považskej medzi ulicami Dunajská a Zvolenská. Sme presvedčení, že tieto požiadavky občanov tento rok splníme.

Stredisko mestských služieb (SMS) uskutočnilo pred pár dňami s predsedom VMČ obhliadku na sídlisku Diely a začne v týchto dňoch s realizáciou vodorovného dopravného značenia na uliciach Zvolenská, Murániho, evtl. Na Hôrke a na parkovisku Kmeťova nepárne č. Po dohode so SMS začnú čoskoro práce na opiľovaní stromov na Zvolenskej ulici. Celkové náklady na dobudovanie kanalizácie na Šúdole presahujú aktuálne finančné možnosti mesta i ZsVS, preto sa bude realizovať po etapách. Už čoskoro sa tu z prostriedkov ZsVS začne budovanie 1.etapy v dĺžke cca 250-300m. Z balíka 20 000 € sa zrealizuje nájazd pre ŤZP na Ul. Viničky 23, oprava schodiska za MŠ Zvolenská, PD chodník Potočná a oprava zvoničky na Chotárnej ulici v Mlynárciach.

VMČ 5 musí bohužiaľ konštatovať, že ZsVS vôbec nemá v pláne splniť niektoré z oprávnených požiadaviek občanov napr. Kyneka a pod. Odmieta odpočet stočného a inštaláciu záhradných vodomerov. ZsVS sa nestavia aktívne ani k doriešeniu dlhoročného problému s neprevzatím úsekov kanalizácie, ktoré označuje za neverejné (medzi kanalizačnou šachtou na MK a chodníkom pri BD, tzv. vnútroblokovú kanalizáciu). Rokovania predsedu VMČ 5 s GR ZsVS p.Podmanickým za účasti primátora mesta začiatkom apríla 2016 neboli úspešné. Preto budeme žiadať, aby vedenie mesta podalo na Okresný súd v Nitre určovaciu žalobu a prinútilo ZsVS prevziať tieto úseky kanalizácie do majetku i správy. ZsVS zdĺhavo rieši problém spätnej úpravy MK po dobudovaní kanalizácie na Kyneku, naťahuje ho už 2 a pol roka. Reklamačné konanie voči dodávateľom stavby bolo a je pomalé, byrokratické a málo efektívne. Ale život nie je len o investíciách.

Po istej dobe spracoval referát dopravy MsÚ Nitra návrh VZN o parkovaní na území mesta Nitra a predložil VMČ k pripomienkovaniu. Jedným z cieľov je vyriešiť problémy občanov ŤZP a odstrániť rad byrokratických prekážok pri získavaní povolení na vyhradenie parkovacieho miesta (zapracované boli i požiadavky VMČ 5).

Výbor žije i organizovaním rôznych spoločenských podujatí – v júni sa zúčastníme na Guláš cupe na Kyneku, na 9. júla chystáme Posedenie pri pivku na Dieloch pri amfiteátri, a tiež 2. ročník Guláš cupu 30. júla v Mlynárciach.

Pokiaľ ide o údržbu verejnej zelene, hlavne kosenie trávnikov na sídlisku, tento rok nemôžeme byť celkom spokojní s výkonom týchto prác. Chce to razantnejšiu kontrolu zo strany Strediska mestských služieb. A ešte oznam na záver: partner nášho VMČ - MS SČK Mlynárce organizuje 13. augusta jednodňový výlet do Liptovského Mikuláša a Liptovského Jána.

Ing. Milan Burda,
predseda VMČ 5



Zdroj: Mesto Nitra