V ďalšom z pravidelných príspevkov, zameraných na prácu Komisie pre sociálne veci, bytové otázky a zdravotníctvo pri Mestskom zastupiteľstve v Nitre (ďalej len komisia) vás, vážení občania, poinformujem o témach, ktorými sa komisia zaoberala a zaoberá na svojich ostatných zasadnutiach. Ako dlhodobo deklarujem, že práca komisie je zameriavaná na sociálne služby, sociálnu pomoc, bytové otázky a zdravotníctvo, ktoré dlhodobo tvoria neoddeliteľnú súčasť verejnej politiky nášho mesta.

Mesto Nitra vo svojich strategických dokumentoch dlhodobo rozvíja sociálne služby a sociálnu pomoc a starostlivosť pre občanov ohrozených sociálnym vyčlenením a chudobou. Spolupracuje s verejnými aj neverejnými poskytovateľmi týchto služieb. Pre kvalitnejšie poskytovanie sociálnej starostlivosti, pomoci a sociálnych služieb má Mesto Nitra, okrem odboru sociálnych služieb na MsÚ, vytvorenú aj príspevkovú organizáciu, zameranú na výkon týchto služieb v prospech občanov mesta Nitry. V tomto období sa komisia zaoberá riešením zlepšenia systému a kvality poskytovania sociálnej služby stravovania (§58 zákona o sociálnych službách) pre odkázaných občanov mesta. Jedným zo strategických dokumentov, ktorým sa v súčasnosti komisia intenzívne zaoberá je pripomienkovanie II. Komunitného plánu mesta Nitry, ktorý bude nadväzovať na významné investície v sociálnej oblasti, zrealizované v našom meste, aj s podporou poslancov, za posledné roky. Bude reagovať na naliehavé potreby jednotlivcov, rodín a hendikepovaných obyvateľov. Aktuálne, po poslednej komisii dňa 14.septembra 2016, boli do predmetného dokumentu zapracované pripomienky zo strany neverejných poskytovateľov sociálnych služieb v oblasti debarierizácie služieb pre občanov. Dokument bol prerokovaný v komisii na mimoriadnom zasadnutí 28. septembra 2016, na ktorom bol na programe rokovania aj návrh podielu Mesta Nitry na výdavkoch na energie pre mimovládne organizácie v objektoch vo vlastníctve Mesta Nitry a žiadosti o priznanie podielu Mesta Nitry na výdavkoch a o priznanie finančného príspevku na výdavky spojené s užívaním nebytových priestorov podané na OSS Mestského úradu v Nitre v zmysle ods. 6, Čl. III, Smernice primátora mesta Nitry č. 12/2015 o riešení nájomných vzťahov a úhrade energií a služieb mimovládnych organizácií pôsobiacich v sociálnej oblasti, a návrh nevyhnutných požiadaviek do rozpočtu mesta Nitry v rozpočtovej kapitole odboru sociálnych služieb na rok 2017.

Na svojich zasadnutiach sa komisia pravidelne zaoberá riešením bytovej otázky občanov mesta Nitry a návrhmi prideľovania nájomných bytov v Domoch s opatrovateľskou službou a v Bytovom dome Senior. V rámci poradnej komisie primátora Mesta Nitry pre bývanie prerokúva doručené žiadosti o pridelenie nájomných bytov, žiadosti o predĺženie zmlúv ubytovaných v nájomných bytoch, doručené žiadosti o výmenu bytov nižšieho štandardu. Činnosť Komisie pre sociálne veci, bytové otázky a zdravotníctvo pri Mestskom zastupiteľstve v Nitre je pravidelná a rôznorodá vzhľadom na rozsah potrieb nevyhnutnej pomoci a služieb obyvateľov mesta. V tomto období – období tvorby rozpočtu na rok 2017 – jej práca smeruje k príprave návrhov na vyčlenenie dostatočného balíka finančných prostriedky na poskytovanie sociálnej pomoci a služieb pre odkázané cieľové skupiny občanov na najbližšie obdobie v roku 2017.

Mgr. Renáta Kolenčíková
predsedníčka Komisie pre sociálne veci, bytové otázky a zdravotníctvo



Zdroj: